Ден на махалата с кокоша черквичка празнува ул. Ботев в Харманли
Ден на махалата с кокоша черквичка празнува ул. Ботев в Харманли / DarikNews
Ден на махалата с "кокоша черквичка" празнува ул. Ботев в Харманли
72937
Ден на махалата с "кокоша черквичка" празнува ул. Ботев в Харманли
  • Ден на махалата с "кокоша черквичка" празнува ул. Ботев в Харманли

За Ден на махалата обявиха хората от крайната отсечка на крайната улица „Христо Ботев” в град Харманли 2 юни. За четвърта поредна година снощи те празнуваха Деня на Ботев заедно, като възстановяват стар харманлийски ритуал, наречен кокоша черквичка- обща трапеза, за която всеки носи от дома си, каквото има и е приготвил.

Млади и стари, деца и възрастни от 15-те къщи там се събраха край общата трапеза, която разпънаха на улицата. Най-възрастна е 93-годишната баба Станка, която всички се надяват да бъде първият им столетник. 4-месечното бебе Десислава е най-новият обитател на ул. Христо Ботев. В ролята на водещ снощи бе поетът-бард Гриша Трифонов, който заедно с Валери Станков е автор и на химна на махалата- песента „Главната улица”, с която празникът бе открит, а улицата се превърна в дансинг. Имаме и временно пребиваващи, но щом са на масата, сме ги приели, категоричен бе той. Това е улица с дух, допълниха го съседите и с лека носталгия си спомниха за времето, в което имало 22 деца. Интересни хора с богати души живеят тук- имаме поет-бард, оперна певица, кандидатка за НАТФИЗ, инженери, разказа Мария Дамянова.

Ден на махалата с "кокоша черквичка" празнува ул Ботев в Харманли
netinfo

Когато за първи път преди 4 години се събрахме така заедно песните и танците на улицата ни продължиха до 3 ч. след полунощ. Всички бяха много доволни и дълго се говореше за празника, който решихме да превърнем в наша традиция. И тъй като улицата ни носи името на Ботев, избрахме датата 2 юни, сподели Валентина Георгиева.

Преди години имаше такава съседска общност, бяхме си близки и си помагахме. После избухна демокрацията и хората се отчуждиха, затвориха се всеки в дома си. Затова решихме да пробваме отново да се съберем всички край обща маса, върна се в спомените и Гриша Трифонов.

Ден на махалата с "кокоша черквичка" празнува ул Ботев в Харманли
netinfo

 

Нови моменти към тържествената обредност в Деня на махалата прибавиха снощи участниците в събирането. За свой кметски наместник с единодушие и аргумента, че е единственият, който разбира от администрация, тъй като е бил заместник-кмет, те назначиха Живко Симеонов. Първата му задача бе да произнесе реч и открие празненството. Съседската общност остана доволна, че в словото му бе кратко, липсваха кухи предизборни обещания и завърши със същественото за събирането: „Наздраве!”. С тематична сказка за подвига на Ботев и препратки към настоящия делник за харманлийската улица, която носи името му, продължи тържеството. Подготви я литераторката Янка Григорова.

Също нов момент бе утвърждаването на проект за знаме и девиз. „В нашата махала чурук хора няма!” е девизът, изписан и на знамето, където пише още: „Свобода или свобода”, защото Гриша Трифонов бе категоричен, че „свободата няма алтернатива”.

И още един нюанс бе прибавен снощи към символиката на празника- избор на почетен член на махалата. Първият бе Никола Зайчев, когото съседското събрание отличи със стар ключ, като знак, че винаги е добре дошъл на ул. „Христо Ботев”. Догодина се очакват още номинации.

Ден на махалата с "кокоша черквичка" празнува ул Ботев в Харманли
netinfo

Така с песни, танци, отрупана трапеза с разнообразни салати, баници, масленици, мезета, обмяна на кулинарни рецепти, много наздравици и прозрения, че „ракия има, човещина няма” до късно през нощта продължи Денят на махалата в Харманли. Дъждът не уплаши задружните съседи, които набързо задействаха своя План Б, който репетирали на 1 юни при генерална репетиция- евакуация при дъжд. С общи мъжки усилия опънаха над улицата найлони, а над колоните на ди-джея направиха арт инсталация от чадъри и веселбата продължи. До финалната наздравица, с която се обещаха догодина на 2 юни още по-тържествено да отбележат петилетка от първия Ден на махалата.

 

Звукова картина чуйте в приложения файл.