Ден без глоби и такси в регионална библиотека Смирненски
Ден без глоби и такси в регионална библиотека Смирненски / Дарик радио-Хасково
Ден без глоби и такси в регионална библиотека "Смирненски"
86752
Ден без глоби и такси в регионална библиотека "Смирненски"
  • Ден без глоби и такси в регионална библиотека "Смирненски"

Ден без глоби и такси е днес в регионалната библиотека „Христо Смирненски”-Хасково, която разполага с фонд  от 407 134 тома. Всеки от читателите й, който е задържал книги повече от регламентирания срок, днес може да ги върне в удобен за него час без да бъде санкциониран.

Всички, чиято регистрация в библиотеката изтича през месец май, днес могат безплатно да подновят читателските си карти, уточняват от РБ „Христо Смирненски”. Подобни инициативи регионалната библиотека в Хасково провежда поне два пъти годишно и по наблюдение на заетите там, те имат ефект и хората се възползват както от възможността да върнат забавени книги, така и от тази да получат безплатна читателска карта. Миналата година на 11 май от това са се възползвали 260 читатели, които са подновили картите си безплатно, разказа в студиото на Дарик-Хасково тази сутрин библиотекарят Дафина Новакова. Разговора с нея чуйте в приложения файл.

По наблюдения на библиотекарите обаче, малко от посетителите се възползват от т. нар. семейна читателска карта. Годишната й такса е 12 лв. За възрастни картата е на цена 7 лв., за ученици- 4 лв., за деца- 3 лв., за пенсионери до 70 г.- 2 лв. и за тези над 70 г.- безплатна.

Ден без глоби и такси в регионална библиотека "Смирненски"
netinfo

Безплатни карти за читатели днес ще получат и петокласниците от хасковското СОУ „Васил Левски”, които от 13.30 ч. ще участват в инициативата „Библиотекар за един ден”. Тя ще е в детския отдел, където учениците ще се запознаят отблизо с работата на библиотекарите в деня, когато те честват професионалния си празник.