визита на Капитан Андреево
визита на Капитан Андреево / Дарик радио, Хасково
датски министър на Капитан Андреево
100482
датски министър на Капитан Андреево
  • датски министър на Капитан Андреево
За първи път в България пристигна датски министър. На Капитан Андреево днес Ингер Стьойберг проведе работно посещение с вътрешния министър на България Младен Маринов. На място българският вътрешен министър запозна колегата си  с мерките, които България предприема за охрана на външната граница на ЕС.

За миналата година общо 12 500 души са опитали да преминат незаконно границата с България, съобщи директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков. 842 пък са задържаните през годината за незаконно преминаване на границите.
 

датски министър на Капитан Андреево
МВР


„Управлението на миграционните процеси е много важно за сигурността на цяла Европа. Нашата цел е да покажем на партньорите от ЕС, че гледаме сериозно на задачата, която България има и охранява надеждно външната граница на ЕС“, подчерта вътрешният министър Маринов. В този смисъл той отправи благодарност за подкрепата на Дания за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство.

На терен датската делегация се запозна с всички технически и възпрепятстващи съоръжения, част от тях изградени с помощ, отпусната от Европейската комисия. В реално време бе демонстрирано как взаимодействат служители и представители на министерствата на Гърция, Турция и България. „Тристранният център, който действа на КПП Капитан Андреево е добър модел за работа, който дава реални резултати при противодействие не само на миграцията, но и в борбата с контрабандата и трансграничната престъпност“, отбеляза министър Маринов и отчете: К
 

Капитан Андреево
МВР


Към  момента отбелязваме ниско ниво на миграционен натиск и това е благодарение както на работата на българските институции, така и на добрата ни комуникация с турските и гръцките ни колети.

По отношение на инженерното съоръжение, изградено на голяма територия в различни по трудност райони, Младен Маринов посочи, че към  момента цялото съоръжение е в изправност. При установяване на нарушени участъци по различни, независещи от нас причини, незабавно биват подавани сигнали до областните управители, които имат ангажимент по поддръжката му. А до отстраняването на проблема, охраната се усилва с технически средства и физическо присъствие, така че да не се допусне слабост в цялата система. Видеонаблюдението работи и в момента се надгражда последния модул за сензорното обезпечаване – допълни вътрешният министър на България.

Още подробности и изявления в звуковия файл 

След това датския министър посети заедно с областния управител Станислав Дечев и бежанския лагер в Харманли.