Данъчните приемат декларации без обедна почивка
Данъчните приемат декларации без обедна почивка / Darik News, архив

Без прекъсвания за почивки се приемат годишни данъчни декларации до 30-ти април, когато е последния срок за подаването им, съобщават от офиса на НАП в Хасково. Дежурни гишета обслужват клиентите и по обяд, предвид това, че тогава е най-удобният момент за посещение на администрацията за много от работещите.

7 823 декларации за облагане на доходите са подадени до момента в офиса на НАП в града. 1 115 от тях са с електронен подпис, а повечето формуляри - 5 203, са внесени на място. Останалите са подадени чрез пощите.

От НАП напомнят, че подаването на декларация на място в салона за обслужване не е единственият начин. Гражданите могат да пуснат попълнените формуляри по пощата като писмо с обратна разписка, по интернет с електронен подпис или пък да посетят най-близкия за тях пощенски клон от общо 19-те в областта, в които до 30-ти април функционират специализирани гишета за годишни данъчни декларации.

До края на данъчната кампания информационният център на НАП ще работи с удължено време. Експертите на агенцията ще приемат обаждания и запитвания на телефон 0700 18 700 от 8.30 до 18.30 часа всеки работен ден.

На този телефон гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигуровки. Обаждането е на цената на стандартен разговор, в зависимост от съответния абонаментен план.

Средно на ден чрез информационния център се обслужват 1 550 запитвания, като в пикови моменти преди изтичане на определени срокове, въпросите достигат повече от 2 000 на ден. За първите 3 месеца на годината, например, автоматизираните услуги са използвани 32 139 пъти. Най-често клиентите на НАП са проверявали своя здравен статус - 19 000 пъти, а информацията „Къде и как да платим данъци и осигуровки" е прослушана над 10 000 пъти.