60-годишна рокля от Риголето и костюма на Калоян показва димитровградският театър
60-годишна рокля от Риголето и костюма на Калоян показва димитровградският театър / DarikNews
60-годишна рокля от "Риголето" и костюма на Калоян показва димитровградският театър
64138
60-годишна рокля от "Риголето" и костюма на Калоян показва димитровградският театър
  • 60-годишна рокля от "Риголето" и костюма на Калоян показва димитровградският театър

 

Любопитна изложба на костюми от държавната опера в Стара Загора бе открита днес символично в общинския театър на Димитровград. Тя е част от негов образователен арт проект, насочен към учениците от 1 до 8 клас. „В света на театъра” и този на оперното изкуство ще бъдат въведени децата от директора Тодор Боянов и секретаря Калин Иванов по интересен и достъпен за учениците начин. Подготвили сме артистична лекция, която е с продължителност около час и половина и ще е забавна за тях, разказа Тодор Боянов.

От днес изложбата, в която са включени 25 костюма от представления на старозагорската опера, е отворена за посетители. Следващата седмица по график стартират посещенията на ученически групи, които ще продължат до 31 май.

60годишна рокля от "Риголето" и костюма на Калоян показва димитровградският театър
netinfo

Всички костюми са предоставени безвъзмездно от държавната опера в Стара Загора за целите на проекта. Те са от постановки, които вече не са в репертоара й. Най-старите от тях са рокля от „Риголето” на 60 години и костюмът на Цар Калоян, който е на половин век. Сценични тоалети от „Турандот”, „Дон Карлос”, „Хубавата Елена” и др. ще могат да видят децата. Те са експонирани в репетиционната зала на димитровградския театър и това е първата изложба там. Учениците ще имат възможност и да се снимат с части от сценични облекла, но не тези, които са в експозицията, разказа директорът Тодор Боянов. Чуйте го с още информация в приложения файл.