Димитровград, сесия
Димитровград, сесия / Дарик радио, Хасково
30 докладни записки разгледаха днес, на Велики четвъртък, общинските съветници в Димитровград. Сесията стартира с призив от Вълчо Митрушев за смирение и единение на днешния важен ден от Страстната седмица. Без дебати бяха приети годишният отчет на бюджета за 2018 година, 3-годишна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г.,  отчетите на МБАЛ „Св. Екатерина”  и „Медицински център”, като управителите им бяха освободени от отговорност.

Нова Наредба за условията и реда за вписване на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие в регистър гласуваха също съветниците.

Димитровград, сесия
Дарик радио, Хасково

Очаквано не бяха приети предложените от групата на „Да за Димитровград” Наредба за условията и реда за отпускане на стипендии на студенти от общината и докладната им за издаване на общински информационен вестник. След като вносителите на проекта за наредба не я оттеглиха, за да бъде създадена работна група, която да прецизира текстовете, каквото бе предложението му, кметът Иво Димов се зарече, че за следващата сесия сам ще внесе това.
 

Кметът на Димитровград прекрати процедурата за строежи в парк „Вапцаров“ (СНИМКИ)


Мина обаче, предложението на БСП-групата местният парламент да отмени решението си за жилищно застрояване на ул. Шандор Петьофи до парк „Вапцаров“, което предизвика и най-цветните дебати днес между кмета Иво Димов и социалистите. Димов ги обвини, че за 4 години не са направили едно "смислено предложение", а Тодор Тодоров го призова да се извини за думите си, като се закани, че ако не го стори, ще напусне всички комисии и работни групи, в които е. Председателят на червената група Димитър Петров отказа да влезе в такъв дебат с аргумента: "хигиената ми на общуване не позволява".

На финала съветниците гласуваха финансова подкрепа по местната наредба за трима граждани на общината в тежко здравословно и социално положение.