132 талантливи деца от Димитровград получават днес 20 000 лв. стипендии
132 талантливи деца от Димитровград получават днес 20 000 лв. стипендии / DarikNews, Архив

Стипендиите си за 2013 г. по общинската наредба за финансово стимулиране на талантливи деца и ученици в Димитровград ще връчи на специална церемония от 16.30 ч. днес в зала „Гросето” кметът Иво Димов на 132-та, класирани от комисията. 20 000 лв. е предвидената с решение на местния парламент за 2013 г. сума. За първи път конкретният размер на всяка от стипендиите бе определен по точкова система в зависимост от постигнатите успехи на децата. Така сумите варират от 25 лв. до най -високата - 520 лв. за 5-месечен период. Тя е за Виктория Бобева от клуба по борба «Димитровград», възпитаник на ЕГ"Д-р Иван Богоров" за завоюваните от нея: европейско първенство /девойки/-V място, световно първенство /девойки/-V място, държавно лично първенство /жени /-I място, държавно лично-отборен шампионат- /девойки /- I място и държавно лично-отборен шампионат /жени /- I място.

С 3-месечна стипендия от 360 лв. я следва също възпитаник на СК по борба „Димитровград" и ЕГ "Д-р Иван Богоров"- Микяй  Салим  Наим с дипломи за 4 първи места от международни турнири по борба и държавни първенства, трети в европейското. Също 3-месечна стипендия, но в размер на 345 лв., получава Дарина Михайлова Михова от ПМГ «Иван Вазов» - втора в европейския шампионат по карате и с дипломи за призови места от национални и международни състезания.

3-месечна стипендия в размер на 360 лв. в направление „Изкуство и култура" получава Ива Димитрова Калицова от ДЦ «Галаксико», представила дипломи за 3 първи места, 3 втори, две трети и едно четвърто място от различни танцови конкурси.

4 са месечните стипендии, 128- еднократните, в размер от 25 лв. до 280 лв., в зависимост от постиженията на децата. Най-голям брой, но и сравнително най-ниски, са в направление „Наука и техника" - 68 стипендии, 35 са в „Изкуство и култура" и 25 в „Спорт", където най-ниската е 115 лв.

Освен стипендиите днес в зала „Гросето" кметът на община Димитровград Иво Димов ще връчи на всеки от отличените и грамоти под формата на чек, информира директорът „Хуманитарни дейности” Антоанета Шаркова.

 

На последното си за тази година заседание общинските съветници приеха промени в наредбата, като определиха минималната стипендия да бъде в размер на 50 лв. Те актуализираха и сумата, която да бъде заложена за тази цел в общинския бюджет през 2014 г., като приеха да е в размер на 25 000 лв. Избрани бяха и представителите на местния парламент в комисията, която догодина ще разпределя стипендиите за талантливи деца: Валентин Христов, Антония Филева, Таня Делчева, Тодор Тодоров и Живка Вълкова.