Засилват контрола за продуктовите такси
Засилват контрола за продуктовите такси / netinfo
Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново засилва контрола на фирмите - вносители или производители на опаковани стоки за заплащане на дължимата продуктова такса в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), гр. София, съобщи за Дарик пресаташето на институцията Милка Асенова.

На фирмите, които дължат такса, ще бъде издадено предписание за нейното заплащане в определен срок. Продуктовата такса е в размер и по ред, определен с акт на Министерския съвет и важи за лицата, пускащи на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

През изминалата седмица експерти на РИОСВ – Велико Търново са извършили проверки на три фирми от региона . След проверките са издадени предписания със срок за предоставяне на информация в РИОСВ за вида и количествата на опаковките от внос и такива, пуснати на пазара за определен период от време. На базата на тази информация ще се изчисли дължимата от тях продуктова такса.

До момента са извършени проверки на 50 фирми като 27 от тях са в Габровска област. До края на годината ще бъдат проверени още 60 обекта - 44 във Великотърновска и 16 в Габровска област за изпълнение изискванията на Наредбата за опаковки и отпадъците на опаковки.