Засилен полицейски контрол по пътищата
Засилен полицейски контрол по пътищата / netinfo
Нараства броят на пътните произшествия въпреки засиления контрол, съобщават от Полицията. От началото на годината до 15 април на територията на Габровска област са възникнали общо 445 катастрофи, от които 24 тежки. При пътните инциденти са загинали двама души, 33-ма са пострадали, като 19 от тях са с нанесени тежки травми. Последното произшествие бе само преди дни в с. Поповци, при което на място загина 14-годишно момиче.

От полицията уточняват, че основни причини за настъпилите пътни злополуки са превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и неспазване на дистанция, отнемането предимство на пешеходците, употребата на алкохол. Неправоспособността и слабата квалификация на водачите се налагат като допълнителни фактори, увеличаващи пътния травматизъм.

С цел ограничаване предпоставките за възникване на тежки произшествия, пътна полиция ще засили контрола по спазване изискванията на Закона за движение по пътищата, предупреждават от пресслужбата на Областната дирекция. Униформените служители ще акцентират върху посочените нарушения, от които следват най-голям брой тежки пътно-транспортни произшествия.

Активен контрол ще се упражни и върху ползването на предпазни колани и наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Особено внимание ще се отдели на първокласните и второкласни пътища с най-интензивно движение, както и по пътищата в районите на малките градове и селските райони, където основно се движат неправоспособни и употребили алкохол водачи.