/ БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
164 нарушения в горски територии са разкрили през януари служители на Северноцентралното държавно предприятие и териториалните му поделения в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград.

158 от нарушенията са по Закона за горите. В шест от случаите са били престъпени нормите на Закона за лова и опазване на дивеча. Други 25 посегателства са били установени, но към момента са с неизвестен извършител. На хванатите нарушители са съставени актове.

Задържани три автомобила, осем каруци, които са били средство за извършване на нарушения. Конфискувани са и 197,03 куб.м. незаконно добита дървесина, други 11 куб. м. обла дървесина и 55 кубика дърва за огрев, а също два моторни триона и три различни инструмента за добив да дървесина. 

Заради извършване на нарушения са отнети също едно законно и едно незаконно ловно оръжие, както и 21 броя боеприпаси. През първите четири седмици на годината са били проверени 1887 ловци. 

Общият брой на извършените за периода проверки в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие е 3139. В това число, наред с проверените ловци, са инспекции на 503 обекта за дърводобив, 533 превозни средства, 216 физически лица.

Активната дейност по охрана на горските територии, осъществявана от Северноцентралното държавно предприятие и поделенията му, продължава в непрекъснат порядък.