Задържаха петима за въоръжен грабеж в Габрово
Задържаха петима за въоръжен грабеж в Габрово / Дарик Габрово, архив

Петима мъже са задържани за въоръжен грабеж, извършен в Габрово, съобщават от полицията. Сигнал за престъплението е подаден, около 21.00 ч., на тел. 112 от 18-годишния Велизар К., представил се за потърпевш. Той разказал, че малко по-рано около 20.50 ч., на разклона на ул. "Орловска" и ул. "Василка Бенева", трима маскирани мъже, чрез сила и заплаха с пистолет и метални бухалки, са ограбили  него и  двама негови познати - Даниел Д. на 20 години и Румен А. на 18 години, с които е бил в момента.

Престъпниците "отнели" от Велизар ръчен часовник "Касио", мобилен телефон "Алкател" и 200 лева, от Даниел - портфейл с лична , дебитна, кредитна карти и сумата от 1000 лева, а от 18-годишното момче - ръчен часовник "Фестина" и мобилен телефон "Нокия 1616". След проведено разследване се установило, че по-рано през деня Велизар и Даниел е трябвало да се срещнат с Румен, от когото да закупят скъп часовник. Преди срещата, двамата се уговорили с трима мъже, да инсценират грабеж, при който от 18-годишния продавач да бъде отнет скъпия часовник и по-късно, когато бъде продаден, да си разделят парите.

В хода на оперативните действия се установява самоличността на маскираните лица, извършили грабежа според договорката: Данко К. на 18 години, Даниел Б. на 19 години и 20-годишният Симеон В., тримата от Габрово. Част от вещите, предмет на престъпление, са намерени и иззети. Петимата мъже, имащи отношение към грабежа, са задържани за срок до 24 часа. В РУ "Полиция" Габрово работата по изясняване на случая продължава.