„Забавното лятно четене“ 2011 в Габрово
„Забавното лятно четене“ 2011 в Габрово / Дарик Габрово, архив

Инициативата „Забавното лятно четене" ще бъде представена днес в Детски отдел на Регионалната библиотека "Априлов- Палаузов" в Габрово. Издателят на сайта Az-deteto.bg Жюстин Томс ще обяви посланици на четенето от града и ще поговори с присъстващите деца за онлайн читателския дневник и ще стане ясно кои са любими детски книжки и герои на децата.

След това главният редактор на Az-deteto.bg ще прочете на децата откъси от своя любима детска книжка. В четенето ще се включи и местният детски автор - Христо Мандев, по- известен на децата като Дядо Трак.

Инициативата „Забавното лятно четене" стартира на 1 юни 2011 и продължава до 15 септември. Целта й е стимулиране на децата към четене като по забавен начин се обучават да попълват онлайн читателски дневник. На децата са предоставени списъци с книгите - задължителна литература за четене от 1 до 7 клас и допълнително препоръчани от библиотеката книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, те ще трябва да отговорят на въпрос за съдържанието на книгата.

Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за Лято 2011.