В Окръжния съд днес се гледат две дела по обвинения за престъпления срещу данъчната система
В Окръжния съд днес се гледат две дела по обвинения за престъпления срещу данъчната система / DarikNews.bg, архив

Преди обед днес в Окръжен съд-Габрово се гледат две дела, свързани с престъпления против данъчната система на страната.

Според обвинението, представител на фирма от Габрово е използвал неистински документи и документи с невярно съдържание, за да получи от държавния бюджет 24 072 лева. Той направил опит да вземе още 11 899 лева.

Друг състав на съда гледа дело по обвинение за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери.

Твърдението е, че през периода от месец януари 2009 г. до месец март 2015 г., двама души - изпълнителен директор и ръководител на финансов отдел в акционерно дружество от Габрово, избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - общо 273 889,80 лв., от които 182 820,80 лв. по Закона за данък върху добавенана стойност и 91 069 лв. по Закона за корпоративно подоходно облагане.

Съгласно обвинението, двамата осъществявали счетоводство на дружеството в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство, като при част от реализираните продажби не издали данъчна фактура и касова бележка от фискално устройство или касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност. Двамата не декларирали пред данъчните тези задължения, твърди обвинението.