Условни присъди за шефовете на ДКЦ в Севлиево
Условни присъди за шефовете на ДКЦ в Севлиево / Dariknews.bg, архив

Условно наказание от 3 години „лишаване от свобода" определи състав на Окръжен съд - Габрово на Т.Х. от Севлиево - за извършени престъпления против данъчната система. Условни присъди получиха и К.Х. и Е.Х. от същия град, за длъжностни присвоявания и документни престъпления.

Подсъдимият Т.Х. следва да заплати и глоба, а на подсъдимата К.Х. бе наложено наказание лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности.

С обявената днес присъда, Т.Х. е признат за виновен, че през периода септември 2010 г. - декември 2013 г., като управител на търговско дружество от Севлиево избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - общо 107 872,24 лв., като не подал декларация, съгласно чл.96 ал.1 от ЗДДС, осъществявайки счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство.

Т.Х. бе признат за невинен да е извършил същото престъпление през периода февруари - август 2012 година (когато не е бил вписан като управител на търговското дружество), с което да е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 55 045,96 лева.

Т.Х. бе признат за виновен в това, че от началото на юни 2010 г. до юли 2013 г., като едноличен търговец, избегнал установяване и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 24 029,11 лв., за което бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

Съдът призна Т.Х. за виновен и в това, че през периода 28 април 2011 г. - 24 април 2013 г. избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери, като потвърдил неистина в годишни данъчни декларации за 2010, 2011 и 2012 година, които се изискват по силата на чл.50 от ЗДДФЛ, подадени пред офис Габрово на ТД НАП, недекларирайки други облагаеми доходи, изплатени от две търговски дружества и по този начин и не внесъл дължимия данък върху доходите на физическите лица в размер на общо 9 071,55 лева. За това престъпление съдът определи на Т.Х. наказание от 1 година лишаване от свобода и глоба в размер на 1000 лева.

Съдът определи на Т.Х. общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 5 години, към което присъедини и наказанието глоба в размер на 1 000 лева.

Подсъдимата К.Х. бе призната за виновна в това, че на 22 август 2011 година, като длъжностно лице - член на съвета на директорите на акционерно дружество от Севлиево, същото 100 % собственик на ДКЦ, присвоила чужди пари в големи размери - общо 77 000 лв., собственост на дружеството.
Съдът й определи наказание от 3 години лишаване от свобода. Тя бе лишена от право да упражнява професия или дейност свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът призна К.Х. за виновна и в това, че през периода от 28 март до 7 май 2013 г., като длъжностно лице - член на съвета на директорите на акционерно дружество от Севлиево присвоила чужди пари - общо 13 000 лева, собственост на същото акционерно дружество, за което съдът й наложи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Подсъдимата К.Х. бе призната за виновна и по третия пункт от повдигнатото й обвинение - че през периода от 30 март 2011 г. до 4 април 2013 г. на три пъти, с цел да избегне плащането на дължими данъци в размер на общо 1 059 лева не ги посочила в три годишни данъчни декларации пред ТД НАП - Габрово. Тя не декларирала 10 590 лева, получени като заплати. За това престъпление съдът й определи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Съдът определи на К.Х. общо наказание от 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 5 години години. Тя е лишена от право да упражнява професия или дейност, свързана с управление или отчитане на парични и материални ценности за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Третата подсъдима по делото - Е.Х., бе призната за виновна за това, че в периода от 2 до 30 октомври 2013 г., като длъжностно лице - ръководител звено изследване и развитие клинични проучвания в ДКЦ в Севлиево присвоила чужди пари - общо 10 000 лв. Същото наказание съдът й определи и за извършено документно престъпление.

През периода 25 април 2012 г. - 5 март 2013 г. с цел да избегне заплащане на дължими данъци в размер на 2 185 лева, не посочила истината в две писмени декларации пред орган на властта - ТД на НАП - Габрово като не декларирала доходи за извършени клинични проучвания и сума получена като заплат.

Съдът определи на Е.Х. общо наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.