/ http://destinationdryanovo.com
Той е сред малцината светли личности, които имат огромно всенародно признание
Дряново ще отбележи 141 години от смъртта на майстор Колю Фичето, съобщиха от Общината.

На 15 ноември от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва в храм „Свети Никола“ в града, по-късно ще бъдат поднесени цветя на паметника на Първомайстора пред сградата на Историческия музей, а от 10:30 часа ще бъдат поднесени цветя на гроба му в парк „Дружба“ във Велико Търново. 

Храм, построен от Колю Фичето във Велико Търново, се нуждае от спешен ремонт

„Нека и тази година почетем паметта на големия дряновски строител“, призоваха от Община Дряново. Майстор Никола Фичев е роден през 1800 година в Дряново. Оставил е след себе си много архитектурни обекти, мостове, обществени сгради и църкви, които се ползват и до днес.

Той е сред малцината светли личности, които имат огромно всенародно признание - човек, който продължава да обединява и вдъхновява, споделят дряновци. Родният град на майстор Колю Фичето има музей, носещ неговото име, открит през 1969 година.

Институцията се помещава в специално построена сграда - един от малкото случаи, в които за музей не се използва стара постройка. Пред музея има паметник на майстора, създадена от Борис Гондов. 

Колю Фичето умира във Велико Търново на 15 ноември, а тленните му останки почиват в парк „Дружба“. Неговото име носи морски нос в Антарктика, образът му е изобразен на банкнотата от 2000 лева, емисия 1996 година. 
БТА