Увеличават членския внос на медиците, ще изграждат Дом на лекаря
Увеличават членския внос на медиците, ще изграждат Дом на лекаря / Дарик Габрово, архив

Промени в Устава на БЛС и Кодекса на професионалната етика ще обсъждат лекарите на събор в края на седмицата.Според председателя на местната колегия д-р Пламен Панов основните мотиви  за това са, че дълго време в документите не са правени изменения, а такива са настъпили в законодателството. По-коментираните предложения са свързани с броя мандати, през които може да се заема една ръководна длъжност. Измененията ще изравнят броя и последователността на мандатите на централните ръководни органи и на ръководствата на районните колегии.

Доста място в Устава е отделено и на новосъздадения орган на БЛС - Висшия акредитационен съвет. В него участват 18 души, като 6 са представители на БЛС, 6 на научните дружества и 6 на академичната общност. Той отговаря основно за продължаващата квалификация на българските лекари. Предстои да се уточни точно как се избират членовете му, какъв е контролът, какви точно са функциите му и да се изработят правила за развитието на един лекар от неговото завършване до края на трудовия му път. Другото, което ще предизвика разгорещени дебати, е промяната на членския внос, предполага д-р Панов. Уточнението е, че  БЛС и районните колегии се издържат само от членски внос. Досега той бе минимум 6 лв. Предложенията за увеличението му варират от 8 до 11 лв. на месец.

В това увеличение са залага идеята да се построи Дом на българския лекар в София и той да стане център на работата на ръководството, място за провеждане на мероприятията. БЛС има подарена земя, която трябва да се оползотвори. "Дебатите по този въпрос са много разгорещени - доколко е нужен този дом, колко пари ще струва, колко време ще се строи. Това ще го реши съборът. 380 делегати ще гласуват и изберат", коментира д-р Панов.