Турнирът в памет на Йовчо Спасов - истински тенис празник
Турнирът в памет на Йовчо Спасов - истински тенис празник / Община Габрово

Сериозно участие, страхотни емоции и чудесен тенис предложи XIV-то поредно издание на открития турнир на Габрово. Надпреварата за Купа „Йовчо Спасов“ привлече близо 80 любители на играта и се превърна в един от най-силните тенис турнири за аматьори проведени през тази година в България.

Турнирът беше за мъжки двойки и единично-жени. Организаторите от тенис клуб “Габрово“ решиха революционно да приложат вариант на игра „двойна елиминация”, която даде още един шанс на някой от отпадналите в основната схема. Домакините успяха да се справят блестящо с трудната задача за провеждането на многото мачове само на три корта.

Любопитен факт е, че до финалите стигнаха двама представители на фамилията Недевски. Нела Недевска беше една от габровските състезателки в надпреварата при дамите, които играха по схема за 16 участнички и получи „втори шанс“ да участва във женския финал. Тя загуби още на старта от Антоанета Маркова. В последствие си осигури правото да играе във финална за купата, в който отново отстъпи на Маркова с 3:6.

До финала стигна и синът на Нела – Мирослав Недевски, който участва в турнира при двойките заедно с Мартин Дачев. Двамата изиграха великолепни срещи и зарадваха публиката с цялостното си представяне. Миро и Мартин записаха пет последователни победи по пътя си към финала. В мача за първото място габровците отстъпиха на Слави Делчев и Светозар Ковачев от Стара Загора, които пък си пробиха път до финала през схемата на „отпадналите“

„Благодаря на всички, които участваха и наблюдаваха турнира. Получи се един великолепен празник на тениса, с който съм сигурен, че сме зарадвали някъде там горе нашия приятел Йовчо Спасов“, сподели Галин Христов, който изпълняваше ролята на главен съдия в турнира. „Благодаря на всички участници за феърплея който показаха, въпреки тежките условия - много горещото време и големия залог – финансов и морален. Благодаря също на всички хора, които подкрепяха нашите представители. След като по 15 часа на корта имаше публика, явно надпреварата е била на ниво. Екипът ни беше максимално мотивиран и мобилизиран да направи един много добър турнир, и мисля, че се справихме. Всички гости споделиха, че са очаровани от добрата организация, което може само да ни радва. Ние пък от своя страна трябва да благодарим на Община Габрово и „Общински спортни имоти“ за предоставената чудесна база и условия, които бяха оценени от гостите. Спокойно мога да кажа, че това беше най-добрия турнир, който организирахме в последните години. Вложихме много сърце и желание и сме щастливи от факта, че всички останаха доволни. Вече мислим за следващия, през 2014-та. Вярвам, че ще задържим нивото, а желанието ни е да го направим и още по-добър от тазгодишния“, допълни Галин.