о
о / / ThinkStock/Getty Images
Състав на Окръжен съд – Габрово с председател съдия Костова, осъди двама лекари от „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” - Габрово за причинена смърт на родилка и на новородено бебе, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Съдът определи на подсъдимите Д.А. и С.К. условни наказания от по 3 години лишаване от свобода, с изпитателен срок от 5 години. Двамата бяха лишени и от право да упражняват лекарска професия за срок от по 3 години.

Делото за смъртта на Десислава Манолова и бебето й се връща в Габрово

Съдът призна подсъдимите за виновни в това, че през септември 2013 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на лекарска професия, нарушили Правила за добра медицинска практика, инкорпорирани в Медицински стандарт по „Акушерство и гинекология”, утвърден с действащата към този момент Наредба № 32, а подсъдимата С.К. нарушила и разпоредби от Правилника за устройство, дейност и вътрешен ред на АГ отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД, и с действията си, при независимо съпричиняване, по непредпазливост причинили смъртта на новородено бебе и на майката на детето, починала по-късно в болница в Плевен.

Разпитват родилки, пребивавали в една стая с починалата Десислава Манолова

С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда подсъдимите по част от посочените от обвинението нарушения на Медицинския стандарт и на нормативни актове, регламентиращи дейността им, като прие, че те не са в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на родилката и новороденото.

При определяне размера на наказанията съдът съобрази и констатациите си, че има и други лица от болницата в Габрово и болницата в Плевен съпричастни към настъпилия вредоносен резултат.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - гр. Велико Търново в 15-дневен срок. С оглед фактическата и правна сложност на делото, мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в допустимия от закона двумесечен срок.