Само за един ден са подадени 10 сигнала за катастрофи
Само за един ден са подадени 10 сигнала за катастрофи / DarikNews.bg, архив

Само за един ден - 19 август, в Габровски регион, служители на Пътна полиция са реагирали на 10 сигнала за пътно-транспортни произшествия.

При инцидентите няма сериозно пострадали, но от пътна полиция използват повода отново да призоват участниците в движението да спазват стриктно правилата за безопасност на пътя.

Автомобил с бебе, шофиран от непълнолетна, се преобърна в Габрово

Водачите на МПС трябва винаги да са със съзнанието, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението.

Използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки и столчета) е превантивна мярка за опазване на живота при ПТП. Важно е водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка.

При дълъг път често водачът усеща дискомфорт или умора. Най-нормалната реакция в тези случаи е да спре за кратък отдих. Почивката и освежаването могат да предотвратят изпадането в рискова ситуация и нарушаване на правилата.

При интензивно движение вниманието трябва да е насочено и към движещите се насреща автомобили, да не се предприемат рискови изпреварвания и да се предпазват останалите участници на пътя. Спазването на ограниченията на скоростта удължава малко времето на пътуване, но гарантира намален риск от настъпване на ПТП.

В отделни участъци по различни причини максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента - често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места - наводнени. Това е индикатор за намаляване на скоростта.

Водачите на МПС трябва да бъдат особено внимателни при застигане на пешеходци или велосипедисти.

Сред водещите причини за възникналите днес пътни инциденти са още неспазване на дистанция и движение с несъобразена скорост, информират още от Пътна полиция.