Росен Плевнелиев: Ще бъде изключителен скандал, ако НСО мине към друга институция”
Росен Плевнелиев: Ще бъде изключителен скандал, ако НСО мине към друга институция” / Dariknews.bg
Росен Плевнелиев: Ще бъде изключителен скандал, ако НСО мине към друга служба”
66057
Росен Плевнелиев: Ще бъде изключителен скандал, ако НСО мине към друга служба”
  • Росен Плевнелиев: Ще бъде изключителен скандал, ако НСО мине към друга служба”

Еврофондовете през периода 2014 г - 2020 г, пенсионната реформа и реформата в службите за сигурност са приоритетите, по които може и трябва да се търси консенсус сред управляващата класа на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по време на Националното честване на 136 години от Шипченската епопея.

Според държавният глава, напрежението и политическата криза, също се нуждаят от решение чрез консенсус. Президентът счита, че е нужен дебат по въпросите на медийната свобода в България.

„Кампанията срещу мен стартира още по време на служебния кабинет. Очаквам тя да продължи. Тези които разделят нацията и имат безобразни действия ще се опитват да ги прехвърлят към някой друг. Няма да се обяснявам, дори да ме обявят за марсианец”, заяви Плевнелиев и припомни думите на Чърчил: „Лъжата ще обиколи половината свят, докато истината започне да покълва”.

„Не участвам в каквито и да било войни. По националните приоритети трябва да се действа така, както се действа тук на Шипка. Връщам се към 2012 година, когато бе взето решение, че Национална служба за охрана /НСО/ ще остане при президента. НСО не бива да се политизира. Президентът е гаранцията за това. Той е надпартиен и деполитизиран. Такава трябва да бъде и НСО. Ще бъде изключителен скандал и голям проблем в сектор сигурност, ако НСО бъде прехвърлено към друга институция, която и да било тя. Министерският съвет сам по себе си е един политически орган. Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да мине в друго разпореждане. По отношение на Национална разузнавателна служба /НРС/ сме се разбрали още през 2012 г. Има сериозен смисъл НРС да отиде към Министерски съвет и изпълнителната власт”, заяви Росен Плевнелиев.

За назначенията на директорите на службите той припомни опита с Делян Пеевски и бе категоричен, че няма да се съгласи с нито едно друго отнемане на правомощия на президента за назначаване на хора в сектор сигурност.

„По Конституция президентът е гарант за баланса на интересите. Не може единствено и само Министерски съвет да назначава директорите и да отговаря за службите. Надявам се на дебат и на нов Консултативен съвет по тази тема”, бе категоричен държавният глава.

Плевнелиев припомни, че е заявил позиция бързо да се направят промени в Изборния кодекс.

„Дори в Албания на последните избори политическите партии си стиснаха ръцете и пожелаха успех, на този който ги е победил. При нас не е така”, коментира Росен Плевнелиев.

Той заяви, че лидерът на социалистите продължава да повтаря, че държавния глава е нелегитимен, защото бил избран на избори през 2011 г. чрез манипулации.

„Посочете една! Дайте едно доказателство! Минаха две години”, възмути се  българският президент.

В официалното си слово Росен Плевнелиев припомни за успешната инициатива „Осинови паметник”. Над 30 паметника на територията на габровски регион са включени в нея. „Аз съм с вас и ще работя тази инициатива да стане национална. Днес се роди идеята в криптата на самия храм-паметник на връх Шипка да гори вечен огън”, каза Росен Плевнелиев по време на тържествената част от празника.

Плевнелиев благодари на всички, които са организирали тържествата на Шипка и призова за общи действия в полза на националните приоритети на България.