Проверка след публикувани в интернет снимки на отстреляна мечка в Габровско
Проверка след публикувани в интернет снимки на отстреляна мечка в Габровско / Sofia Photo Agency, архив

Изпълнителната агенция по горите е направила проверка във връзка с разпространени снимки в социалната мрежа на отстреляна мечка в района на  Габрово, информират от институцията. Данните от нея показват, че животното е отстреляно с разрешително № RD 49100 от 07.04.2011 г., съгласно годишен план за регулиране числеността на мечката. Документът е издаден от министъра на земеделието и храните по искане на директора на Държавно ловно стопанство - Росица.

Извършена е оценка на отстреляната мечка от комисия, в която има представител на Регионалната инспекция по околна среда и водите и е изготвен протокол.      

В случая не става въпрос за бракониерски набези или произволен отстрел на защитени видове животни, а за разрешен отстрел по линия на организирания ловен туризъм.

От снимките става ясно, че трупът на мечката е транспортиран до хладилна база за обработка на дивеч и дивечово месо, сертифицирана по европейските стандарти и регистрирана в Българската агенция по безопасност на храните. Базата се намира на територията на Държавно ловно стопанство - Росица.

"Изпълнителната агенция по горите не одобрява и смята за недопустимо разпространението на подобен вид снимков материал в публичното пространство. В качеството си на контролиращ орган Агенцията ще се постарае да установи лицето, публикувало тези снимки в профила си в социална мрежа и ще потърси отговорност, съгласно българското законодателство", пише в изпратеното до медиите съобщение.