Съд
Съд / DarikNews.bg

Районна прокуратура-Севлиево изпрати  в Административен съд-Габрово протест с искане да бъдат отменени текстове от Наредбата за управление на общинските пътища в Община Севлиево, като незаконосъобразни.

Прокуратурата счита, че оспорените текстове на чл.1, ал.2, т.1, т.2 и т.3, чл.36, чл.37 и чл.38 от Наредбата за управление на общинските пътища в Община Севлиево, са материално незаконосъобразни.

Районна прокуратура-Севлиево е констатирала, че съдържанието на административно-наказателните разпоредби на чл.36, чл.37 и чл.38 от Наредбата за управление на общинските пътища в Община Севлиево, буквално възпроизвеждат административно-наказателните разпоредби на чл. 52, чл.53 и чл.54 от ЗП от гледна точка на регламентираните в закона състави на административни нарушения , при предвиден по нисък размер на санкциите.

Поради това разпоредбите на чл.36, чл.37 и чл.38 от Наредбата за управление на общинските пътища в Община Севлиево, се явява изначално приета в противоречие с нормите на чл. 2, ал.1 и чл. 8 от ЗНА - без овластяване на органа на местно самоуправление с Конституцията или със закон и съответно при липса на материална компетентност на Общински съвет-Севлиево да урежда обществени отношения, които вече са регламентирани със Закона за пътищата.

Предстои Административен съд-Габрово да се произнесе по направеното искане на Районна прокуратура-Севлиево.