През есента ще проверяват антитировата петиция
През есента ще проверяват антитировата петиция / netinfo

Петицията на Инициативния комитет за борба с ТИР- овия тормоз бе разгледана от Комисията по петициите в Европейския парламент. "Според мен самата организация на представянето на габровската петиция бе брилятна, въпреки кратките срокове, които имахме за представяне- до 5 минути. „Радвам се, че и аз в качеството си на заинтересована страна, в рамките на минута и половина, успях да изясня позицията на местната власт. И като действащ кмет, не просто да се оплаквам от проблемите, които имаме, а да предложа конкретните решения и мерки, които трябва да бъдат взети на национално ново, каза кметът на Габрово Томислав Дончев. За него, окуражаващи са думите на председателя на комисията, че ще бъде изпратено писмо до българските власти с искане за разясняване на случая.

Ще бъде направена и така наречената „Мисия за проверка на фактите“, което ще се случи в началото на есента. Тогава ще дойдат представители на комисията на място, които ще имат за цел да се уверят доколко изнесените факти са верни. За мен позитивния възможен сценарий е Европейският парламент да подейства така на българските институции, че да бъдат взети краткосрочните и дългосрочните мерки, които бяха предложени. Като например някои временни ограничения на движението, които да напрявят малко по- поносима ситуацията в момента. Най- добре ще бъде цялостното решаване на проблема, което включва изграждането на западния обходен път.

Окуражаващо за мен, което приемам като добър знак за бързата реакция, която би следвало да има от страна на Европейския парламент, са коментарите след представянето на петицията. Имаме добри оценки за начина, по който е била представена тя. Представителите на Инициативния комитет и аз като заинтересована страна, получихме поздравления за смелостта, която сме имали.

По моя преценка институция като Европейския парламент е един от вариантите една Община, местна власт или гражданска общност, която страда от един проблем, е да води политика на европейско ниво. Защото истина е, че голяма част от най- бързите и сигурни инструменти за решаване на даден проблем, вече не са в рамките нито на националното законодателство, нито на националните институции. Проблемите се решават по- бързо, ако с тях бъдат ангажирани европейските институции, разбира се, ако случаят касае нарушаване на общностното право, какъвто е и нашият случай.