Политическата система е болна, смята Томислав Дончев
Политическата система е болна, смята Томислав Дончев / Dariknews.bg
Политическата система е болна, смята Томислав Дончев
64776
Политическата система е болна, смята Томислав Дончев
  • Политическата система е болна, смята Томислав Дончев

"Един народен представител, независимо дали е типично политическа номинация или е от тъй наречената "гражданска квота" няма формални основания да се държи различно. Това заяви на пресконференция днес депутатът Томислав Дончев.

Коментарът му беше по повод факта, че народните представители от Коалиция За Бълагрия, които бяха афиширани като непартийни, безропотно гласуваха решението за кандидатурата на Делян Пеевски. На изборите през 2009 г. ГЕРБ също излъчи представители от гражданския сектор, но те не успяха да се изявят по начин, различен от този на партийните си колеги.

Томислав Дончев каза още:

"Ако питате мен, гражданската квота е вид маневра на политическите сили, които искат да покажат, че не посочват обезателно всичките си кандидати от партийните редици и са отворени към обществото. Но като правило тези депутати не са се държали различно от другите. Политическата система е болна и лечението не е въпросната гражданска квота. Всеки народен представител трябва да е такъв. Защото изборът се прави от гражданите. Когато казваме,че трябва да има промени в политическата система, всичко тръгва от механиката на провеждане на изборите. Изборното законодателство решава кой представлява хората в Общинския съвет или в парламента. Още в началото на годината, при януарските протести, имаше различни предложения. Заслужава да се фокусираме върху мажоритарния вот, преференциалното гласуване и върху системата на отзоваване".

Според Томислав Дончев е необходимо да се направи възможно отзоваването на депутати, съветници и кметове, но с механизъм, който да гарантира, че няма да има злоупотреби с това.

"Мажоритарният вот звучи по-хубаво отколкото е в действителност. Имаме опит и той не е особено окуражаващ. Но това не означава, че усилията в тази посока трябва да спрат. Моята лична позиция е, че трябва да има по-широки възможности за преференциален вот, с който гражданите да могат да пренареждат листите. Прагът трябва да е по-нисък, за да работи действително такъв вот", каза още Дончев.