Свален неприятелски аероплан - 22 декември 1917 г.
Свален неприятелски аероплан - 22 декември 1917 г. / Исторически музей Севлиево
Историческият музей в Севлиево и Регионален исторически музей-Габрово представят съвместна изложба, посветена на участието на жители от двете населени места в Първата световна война. Експозицията вече е открита в РИМ-Габрово, в сградата на ул. „Николаевска” 10 и посетителите могат да видят оръжия, войнишки предмети, снимки и друг документи, свидетелстващи за героизма, проявен по време на войната.
 

Славната и трагична съдба на габровските и севлиевски воини през Първата световна война


 Димитър Димитров, уредник в Исторически музей-Севлиево, разказва, че през 1917 година продължава участието на страната ни в най-жестокият военен конфликт до този момент. Войната започва между Австро-Унгария и Сърбия, постепенно прераства в общоевропейски, а в крайна сметка придобива световни измерения.
 
„България влиза в Първата световна война на 14 октомври 1915 г. с големи надежди за обединение на страната. От всеки кът на родината ни са мобилизирани мъже - над 800 000 българи. Сред тях са и голяма част от младежите и мъжете от Севлиево и Севлиевския край. Те воюват главно в редиците на 34-ти Троянски пехотен полк, който води епични битки в продължение на три години срещу англичани, французи и гърци при Дойран.
 
Войните от полка записват най-светлите страници във военната ни история. Те твърдо и категорично осуетяват опитите на многократно превъзхождащия ги противник да преодолее позицията и да навлезе в родината ни. Сред загиналите от този полк са севлиевците: капитан Рачо Николов Пенков, подпоручик Никола Златев Рафаилов и войниците Васил Иванов Яранов, Димитър Пенев Дръндев, Симеон Иванов Златаров от 58 пехотен полк, Христо Пенчев Славов Занзанов.
 
Местни жители се сражават и в 9-ти артилерийски полк, които е разположен в Севлиево. През Първата световна война полкът е мобилизиран и включен в състава на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Загиналите севлиевци от 9-ти артилерийски полк са Фелдфебел Дончо Илиев и канонир Никола Касъров.
 

Чешма паметник построена от 34 Троянски п. п. при Дойран за загиналите си другари
Чешма паметник построена от 34 Троянски п. п. при Дойран за загиналите си другари


Свидни жертви от Севлиево дава и 23-ти Шипченски пехотен полк, сражавал се в Македония: офицерът Христо Мержанов и войниците Ботю Бончев, Васил Марталозов, Васил Бечков, Гатю Радославов, Димитър Богданов, Иван Димитров.
 
В сраженията на 20-ти Добруджански пехотен полк, който воюва по десния бряг на река Морава, Долни Кормен и Одоровци загиват севлиевските офицери Лалю Плачков, Петър Динчев, Христо Йовков, Цоньо Какринчев и войниците Димитър Натев, Илия Халачев, Илия Тотев, Христо Димитров, Христо Шопов.
 
Пети Дунавски пехотен полк води сражения със сърбите при Страцин, Куманово и Гниляне и участва  в тежките битки срещу войските на Антантата при Криволак, завоя на река Черна и Добро поле. В тези битки загиват севлиевските офицери Иван Иванов, Христо Марков, Петър Драганов, Петър Деспов и войниците Богдан Димитров, Васил Кантарджиев, Димитър Антонов, Димитър Иванов, Илия Добрев, Лалю Мончев, Никола Пенчев, Петко Генков.
 
Севлиевци се сражават още в редиците на 12-ти Балкански, 49-ти Калимански, 44-ти Тунджански пехотни полкове и в много други бойни единици.
 
Севлиевските бойци се сражават при Криволак, завоя на река Черна, десния бряг на река Морава, Дойран, Тутракан и на много други позиции по бойните полета на Македония, Сърбия и Добруджа. Мнозина от тях отдават живота си за обединението на родината.”
 
От думите на историка става ясно, че в Първата световна война, само от град Севлиево, загиват около 50 офицери и подофицери и близо 170 войници.
 

Пленено оръжие от 34 Троянски п. п. през ПСВ
Пленено оръжие от 34 Троянски п. п. през ПСВ


„Подвигът и героизмът им ще останат завинаги в славните страници на българската военна история. Днес ние отдаваме почит на всички загинали през тази и останалите войни,  водени за националното обединение на българските земи. Имената на всички загинали севлиевци са изписани на новопостроения войнишки паметник в парк „Казармите”.”