Таня Христова по време на разговора
Таня Христова по време на разговора / Община Габрово

Върху силата на парите и как да ги управляваме дебатираха ученици от ПГТ „Пенчо Семов“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Христо Ботев“. Събитието е част от Световната седмица на парите и се организира от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и фондация „Джуниър Ачийвмънт“, с подкрепата на Община Габрово и Регионално управление на образованието. То беше открито от кмета на Община Габрово Таня Христова.

Форматът на събитието е изключително интересен – участниците са разделени на групи, които имат пред себе си списък с мечти. Те трябва да изберат своята мечта сред тях, да решат как да я постигнат и да вземат някои финансови решения, свързани с нея. Ментори на учениците от основните училища са ученици от икономическите паралелки на професионална гимназия Пенчо Семов, представители на „Джуниър Ачийвмънт“ и ОИЦ Габрово. Големите ученици от ПГТ пък имат своя тема – те трябва да проучат виртуалните валути, да извадят предимствата и недостатъците им и да се опитат да прогнозират как ще се развият в бъдеще.
 

По време на срещата
Община Габрово


Целта на събитието е учениците да се научат да взимат финансови решения, да са икономически грамотни, да се научат да търсят, селектират и разбират информация. Те ще представят и защитят своите решения пред останалите участници в лагера.

Независимо от резултатите и пътя, по който са избрали да развият своя казус обаче, с думите „Парите не правят човека добър, но с тях могат да се правят много добри неща“ се съгласиха всичките близо сто участници.