Отвориха детския кът в АЕК Етър
Отвориха детския кът в АЕК Етър / netinfo

Детският кът „Открий какво умееш“ в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” - Габрово е отворен за посетители от 10 до 15 ч. В него децата могат да научат игрите на своите баба и дядо, да решават логически задачи, да прочетат български народни приказки, да изиграят куклен театър, да тъкат на стан.

Специално в дните на XI-ти Международен панаир на народните занаяти, който е от 6 до 8 септември, в детския кът ще има обучение в грънчарство и тъкачество – децата ще имат възможност да направят свой глинен съд или да изтъкат нещо на стана и да си го вземат за спомен. Така чрез обучение и забава най-малките откриват своите умения и способности.

Организатори и партньори са екипът на музей Етър, Департамент Археология на Нов български университет, с подкрепата и финансирането на фондация „Америка за България“. Детският кът в АЕК „Етър“ е част от проект и подобни такива има в Национален музей „Земята и хората“ в София, Регионален исторически музей в Кюстендил и Регионален исторически музей – Благоевград. Усилията на специалисти от АЕК „Етър“, на Департамент Археология в Нов български университет, подкрепени от фондация „Америка за България“, са насочени към въвеждането на съвременни методи за работа с деца и семейства в музеите в България.

Детският кът e предпочитан и за родителите, които виждат  как музеите възпитават, обучават и изграждат като личности техните деца, учат ги да пазят и зачитат старите български традиции.