От 267 проби за България 15 са със свински грип и една от тях е от Габрово
От 267 проби за България 15 са със свински грип и една от тях е от Габрово / 100 вести

Весник "100 вести" информира днес, че в региона е изолиран грипен щам – от свински грип, на болен от пневмония след зараза от грип. Изследванията потвърждават твърдението, че сред грипните вируси се среща свинският грип, който протича тежко и води до усложнения. При общо изследвани 267 проби за България 15 са със свински грип и една от тях е от Габрово.

Заболеваемостта в областта е висока, но сме далеч от обявяването на грипна епидемия, коментира пред "100 вести" д-р Татяна Велиславова – епидемиологът на областта, по повод информацията на една от телевизиите, че Габрово е в предепидемична обстановка. В момента заболеваемостта е 235 на 10 хиляди, а епидемичната стойност е 373 на 10 хиляди човека. Нареждаме се на второ място в страната по броя на болните, след Стара Загора, където заболевае- мостта е 306.

Вестникът съобщава, че Академичният съвет на ТУ е определил новите заместници на ректора. Проф. д-р Анатолий Александров е зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р инж. Илия Железаров става зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Лиляна Русанова, зам.-ректор по международното сътрудничество.