/ ThinkStock/Getty Images
По наказателно дело на Районна прокуратура-Кърджали е осъден мъж на 78 г., за това, че в съучастие като помагач, при условията на продължавано престъпление, в Добрич, Габрово и Кърджали, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага поддържал заблуждение у три жени, като с това им причинил имотна вреда в общ размер на 18 250 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Обвиниха девет телефонни измамници от Горна Оряховица

Районен съд е наложил на пенсионера наказание от две години „лишаване от свобода“ условно с четири години изпитателен срок, като делото е преминало по съкратеното съдебно следствие.  

2000 лв. глоба за шофьор, превозвал жертва на телефонни измамници

През месец април 2018 г., той е позвънил по телефона на непознат мъж, който бил публикувал обява, че търси пазач. Непознатият му обяснил, че работата няма да е за портиер, а се нуждае от куриер, който да пренася пари от клиенти до фирма за отоплителни инсталации във Велико Търново. 

За всяка пратка подсъдимият щял да получава по 100 лева. Мъжът се съгласил, като по тази схеми били измамени три жени. Те били убеждавани от непознатия мъж, че ще помагат на полицията за залавяне на телефонни измамници и за това трябва да предадат парите и бижутата, които съхраняват вкъщи.

След спецоперация: Задържаха участник в телефонни измами

Така две от жените хвърлили от терасите на домовете си торбички с пари, златни и сребърни бижута, а третата ги оставила пред дома си. Подсъдимият ги взимал по указания на непознатия си „работодател“.

Телефонни измамници взеха от възрастен мъж 38 000 лева по схемата с полицейска акция

Той е бил наясно, че участва в схема за телефонни измами и не носел парите и накитите до посочените от непознатия мъж места, а ги запазвал за себе си. В хода на разследването, дядото е върнал всички пари и бижута, с изключение на сумата от 1000 лева. Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Кърджали.