Община Севлиево приключи успешно проект за социални услуги
Община Севлиево приключи успешно проект за социални услуги / Община Севлиево

На 30.04.2015 г. Община Севлиево приключва успешно реализацията на проект BG051PO001- 5.2.12- 0028- C0001Предоставяне на социални услуги от резидентен тип за деца и младежи с увреждания в община Севлиево”, финансиран от Европейски социален фонд 2007-2013г. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.2.12 „Да не изоставяме нито едно дете” на стойност 326 302, 52 лв.

В рамките на дейностите по проекта в периода 01.03.2014г. – 30.04.2015г. бе изпълнена общата цел – реализиране на устойчив модел за деинституционализация на деца и младежи с и без увреждания, настанени в специализирани институции чрез развитие на социални услуги от резидентен тип в община Севлиево – Центрове за настаняване от семеен тип.

Община Севлиево приключи успешно проект за социални услуги
netinfo

Чрез създадените нови форми на социални услуги от резидентен тип, основани на професионалната оценка на потребностите на всяко дете и младеж с увреждания и дете/младеж, лишени от родителски грижи е повишено качеството на живот, а персоналът е мотивиран и професионално квалифициран за работа с тях.

Постоянната грижа за настанените деца и младежи в двата Центъра за настаняване от семеен тип е идентична на тази, която родителите в едно семейство дават на децата си. Извършва се набор от услуги, грижи и занимания за формиране и развитие на хигиенни навици, умения за общуване, упражняване на различни социални роли и тяхното овладяване. Грижите за всяко дете са индивидуални и въз основа на екипно обсъждане и вземане на решение.

В рамките на дейностите по проекта е осигурена информираност и публичност, чрез изготвяне и разпространение на информационни брошури, изработване и поставяне на ролбанери, изработване и разпространение на комплекти отличителни материали с логото на ОП РЧР (тениски, шапки, флашпамет, тефтери, папки, химикали, ключодържатели, брошури и балони), организиране на две събития „Дни на отворените врати”, както и начална и заключителна пресконференция. Периодично бяха подготвяни и публикувани в местната преса материали, които отразяваха напредъка на проекта и дейностите на новите социални услуги пред заинтересованите страни и местната общност.

Ангажираният в услугите персонал е назначен след провеждане на конкурс, обявен в местна печатна медия, интернет страницата на Общината, информационните табла на общината и разгласен в Бюрото по труда и други местни институции.

Назначеният персонал е в две категории - за директна работа с потребителите и подкрепящ персонал и през м.юни 2014 г. всички бяха обучени от екип на Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца /СПСПД/ ФИЦЕ–България за предоставяне на услуги от резидентен тип за деца/ младежи с увреждания и справяне с проблемни ситуации.

В изпълнение на дейностите по проекта бяха посетени действащи Центрове за настаняване от семеен тип в гр.Кюстендил, гр.Бургас и гр.Карнобат с цел усвояване на добри практики. Почерпен е опит, свързан с предоставяне на услугите, разпределение на финансовия ресурс от ЕРС за различните дейности и водената задължителна документация в услугите ЦНСТ и ЗЖ.

В резултат на обмяната на опит са разработени формуляри, първични документи и задължителната документация, необходима за функциониране на услугите.

След подготвянето на персонала и извършване на всички необходими предварителни дейности, бе преминато към подготовка на децата и младежите за преместване в ЦНСТДМУ и ЦНСТД.

В изпълнение на тази дейност бяха реализирани срещи за създаване на доверителна връзка между децата и младежите и екипите на услугите, като за всеки потребител е изготвен план за адаптация и извеждане в новите социални услуги. Работата с децата/младежите е осъществена в последователни дни в специализираните институции, съобразно разработен график. Проведени са екипни срещи за обсъждане на преживяното и наблюденията, анализирана е всяка ситуация и са набелязани действия за подобряване на общуването с децата и младежите при тяхната адаптация след преместване в новите услуги.

След извършване на срещите за опознаване и изграждане на доверителна връзка и разкриване на Центровете като общинска дейност със заповед на кмета, за ЦНСТДМУ – 01.08.2014г. и за ЦНСТД - 01.10.2014г., стартира дейността по преместване на потребителите в новите услуги. До края на месец декември 2014г. в ЦНСТДМУ са настанени 10 деца и младежи с увреждания, а в ЦНСТД – 10 деца и младежи без увреждания.

За всички настанени потребители са организирани ежедневни грижи, включващи хранене, подпомагане при извършване на тоалет, медицински грижи, посещение на детско/учебно заведение, организиране на свободното време според потребностите, осигуряване на достъп до външни услуги, възпитаване в социално приемливи ценности, стимулиране участието в културни и спортни мероприятия. Подпомаган е процесът на адаптация на децата/младежите в новите условия на живот, включително и чрез посещения на консултантите (психолог и педиатър) по проекта. Реализирани са действия за възстановяване на връзката с биологичните родители и други близки на настанените потребители.

Във връзка с приключване на проекта и съгласно план-графика на дейностите, екипът за управление подготви предложение до Общински съвет – Севлиево за преминаване на социалните услуги „Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания” и „Център за настаняване от семеен тип за деца” като държавно делегирана дейност, считано от 01.05.2015г.

Предложението е прието на заседание на Общинския съвет - Севлиево на 28.10.2014г. и изпратено до РДСП гр.Габрово. Получени са заповеди на изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане за преминаване на дейностите като държавно делегирани, считано от 01.05.2015г. - за ЦНСТДМУ с капацитет 14 места, заповед №600/25.03.2015г. и за ЦНСТД с капацитет 12 места, заповед №599/25.03.2015г.

Община Севлиево приключи успешно проект за социални услуги
netinfo

В хода на изпълнение на проекта екипът за управление преодоля редица рискови ситуации, в резултат на което:

  • Настанен е оптимален брой потребители на новите услуги чрез настойчиво взаимодействие със специализираните институции, които оспорваха настаняване на потребители, чрез активното съдействие от другите заинтересовани страни – ДСП, ОЗД, както и чрез  активна кореспонденция с АСП и ДАЗД ;
  • Услугата Защитено жилище е трансформирана в ЦНСТД вследствие на обективно настъпилата промяна в целевата група по проекта на ДАЗД „Детство за всички“ довела до актуализиране на Националната карта на резидентните услуги;
  • Текучеството на персонала в хода на предоставянето на социалните услуги е преодоляно с допълнителен подбор на персонал след изчерпване ресурсите на създадената банка от кадри;
  • Удължен е срокът за изпълнение на дейност: Преместване на потребители и настаняване в новите услуги за запълване капацитета на социалната услуга ЦНСТДМУ;
  • Недостигът на финансов ресурс, поради незапълнен капацитет в определен период от време е гарантиран с дофинансиране от общинския бюджет;
  • Оказвана е адекватна помощ на персонала в услугите за разрешаване на проблемни ситуации, възникващи в ежедневието на ЦНСТ.
  • Постигнати са следните резултати:
  • Изпълнени всички дейности, заложени в проекта на Община Севлиево;
  • Реализирани 2 пресконференции и 2 събития „Дни на отворени врати“;
  • Изработени и раздадени рекламни и информационни материали;
  • Периодично публикувана информация, свързана с изпълнението на проекта;
  • Разкрити 17 работни места, назначен персонал за услугите и наети двама консултанти – педиатър и психолог;
  • Усвоени добри практики за предоставяне на социалната услуга ЦНСТ;
  • Разработена и редовно попълвана задължителна документация в услугите;
  • Създадена доверителна връзка с децата и младежите, настанени в ЦНСТ;
  • Разкрита услугата ЦНСТДМУ, предоставяна на 10 деца и младежи с увреждания;
  • Разкрита услугата ЦНСТД, предоставяна на 10 деца и младежи без увреждания, лишени от родителска грижа;
  • Променен в положителна посока начин на живот на настанените 20 деца и младежи, изведени от специализирани институции;
  • Осигурен достъп на децата и младежите до образование, здравеопазване и други услуги в общността;
  • Работи се по посока на възстановяване възможността за срещи между биологични родители и деца;
  • Създадена среда, близка до семейната, за 20 деца/младежи, в която се осигурява грижа като в едно по-разширено биологично семейство.