Община Габрово продължава да търси член за екипа на отдел Озеленяване
Община Габрово продължава да търси член за екипа на отдел Озеленяване / Дарик Габрово, архив

Община Габрово продължава да търси член за екипа на отдел „Озеленяване, околна среда и чистота" в дирекция "Благоустрояване и строителство", който да заеме длъжността младши експерт. През изтеклия срок за подаване на заявления са постъпили такива само от двама души, което говори за слаб интерес към обявената свободна позиция. Без да коментират постъпилите кандидатури, тъй като същите не са разглеждани, от ръководството на общинска администрация коментират, че проявеният слаб интерес най-вероятно се дължи на недостатъчната  осведоменост на потенциалните кандидати, за което допринасят и естествения акцент на внимание върху предизборната полемика, поглъщаща темите от ежедневието.

Срокът за подаване на заявления е удължен до края на октомври 2011 г. За да кандидатствате за длъжността е необходима минимална образователна степен - професионален бакалавър с някоя от следните специалности - ландшафтен архитект, озеленяване и паркоустройство или екология. Изисква се и компютърна грамотност, но не и  минимален професионален опит. Документите, които трябва да подготвите, са: заявление в свободен текст, професионална автобиография, копие от документ за придобито образование,  копие от документи, удостоверяващи общия трудов стаж /при наличие на такъв/, копие от документи, удостоверяващи квалификация /при наличие на такава/, декларация от лицето, че не е поставено под запрещение, не е осъждано за предумишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода и не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност. За изискваните копия се представят и оригиналите за сверка.

Според общинска администрация, идеалното попълнение на екипа би било от човек с образование в сферата на озеленяването. Заради ограничения брой специалисти с такова образование, а и тъй като работата на екипа екологичната проблематика често е неделима от въпросите, свързани с поддръжка на зелените площи, възможно е печелившия кандидат да е с образование в областта на екологията. Чрез обучение, самообучение, практика и с помощта от останалите членове от екипа, той може да развие необходимите компетенции, за да заеме достойно място в отдела.

По думите на  инж. Добрин Савчев, формалните минимални изисквания към образование са необходими, но не достатъчни условия за назначаване. Считаме, че предлаганата длъжност може да е привлекателна за хора, надяваме се дори млади, които са чувствителни за това, колко е зелено, чисто, подредено наоколо и какъв принос за това има всеки един от нас. А възможността за принос тук е неограничена - от това да организираш конкретна рутинна дейност до това да видиш идеята си реализирана. Началните знания, с които човек се захваща с нещо, отстъпват по важност пред това дали влага сърце в работата си. Факт е, че през последния мандат гр. Габрово беше отличен като „Най-зеленият град на България" и вярвам, че има сред габровци хора, които могат да повярват, че заслужаваме да живеем в такъв град. През последните 4 години на експертни длъжности (с много малки изключения) хора не са напускали. Без да говорим за пенсиониране или заболявания. Това показва, че администрацията е един коректен работодател и предоставя на служителите си вълнуваща работа.

 Документите се приемат до 26 октомври в Община Габрово.