Обявяват резултатите от конкурса Традициите не остаряват
Обявяват резултатите от конкурса Традициите не остаряват / Дарик Габрово, архив

Резултатите от регионалния конкурс на Европейския информационен център «Европа Директно» Габрово на тема „Традициите не остаряват" ще бъдат обявени официално на  29 ноември 2012 г. от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата, Залата с жирафите. Тогава ще бъдат връчени и наградите  на победителите

2012 година е обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. В тази връзка конкурсът целеше  да провокира интерес у младите към живота на възрастните хора, към големия жизнен опит, който те имат, към спомените и знанията им за традициите ни.

В конкурса взеха участие деца от детските градини и ученици до 8 клас.

Участниците трябваше да проучат от възрастни хора и да запишат какви са били техните игри, когато не е съществувал компютърът, здравословни и икономични рецепти, „хитринки", които са използвали техните баби и дядовци в домакинската работа (без съвременната химия) или в ремонта на дома,  обичаи и традиции, които не трябва да се забравят и биха могли да са от полза и на сегашното и бъдещите поколения. Конкурсът се проведе в две категории: „Игри без пари" - стари детски игри, забавления на открито и закрито, и "От нищо - нещо" - стари народни рецепти от региона, икономични селски гозби, пренесени успешно в градската среда, «хитринките» на баба и дядо, други обичаи и традиции.

Преди награждаването ще бъде открита изложба на фотографии от събития, посветени на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.