Областния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата
Областния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата / Областен управител Габрово

Анализ за дейността по опазване на горските територии, дивеча и рибните ресурси за периода 01.01.2017-30.11.2017 година при Регионална дирекция по горите Велико Търново - област Габрово беше основната точка за обсъждане по време на заседание на Областния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата.

Докладът по дейността представи директорът на РДГ Велико Търново инж. Николай Николов. Той обясни, че Дирекцията заема части от Средна Стара планина, Предбалкана и Дунавската равнина на територията на Великотърновска и Габровска области с надморска височина от 16 м. до 1971 м.

Общата площ на горските територии в териториалния обхват на РДГ - Велико Търново към 31.12.2016 г. е 218 264 ха, от които 93 979 ха / или 43% / от общата площ са в област Габрово.  От началото на годината до 30 ноември на територията на област Габрово са извършени 2173 бр. проверки, съставени са 193 бр. АУАН . Издадени са 149 бр. наказателни постановления и са влезли в сила 115 бр . По тях са наложени глоби в размер на 12 790 лв, имуществени санкции - 1450 лв, обезщетения - 53,30 лв. и парична равностойност на предметите на нарушението - 1047,98 лв.

През ревизирания период на 2017 година за територията на дирекцията са влезли в сила 300 бр. НП , за сумата от 26 914, 43 лв. Към момента е събрана сумата от 5307, 27 лв по общо 76 бр. НП, като от тях няма събрани суми от НАП. Събираемостта по влезли в сила наказателни постановления за 2017 г. в РДГ - Велико Търново е 19.72 %.

По време на заседанието беше коментирано още, че в повечето случаи глобите, имуществените санкции и паричната равностойност не се изплащат, което от своя страна води до необходимостта от изпращане на преписките по компетентност на НАП. Това стартира една бавна и тромава процедура по събиране на вземанията, която в много случаи продължава с години, което от своя страна води до погасяване по давност на вземането. „Определено това създава проблеми и води до ниския процент събираемост. Това е предпоставка за създаване усещане за ненаказуемост на нарушителите и не може да бъде осъществявана превенцията, предвидена в закона.“ – каза инж. Николов пред членовете на Съвета.

Отчетено беше, че една от причините за ниската разкриваемост на нарушенията за количества на незаконно добитата дървесина са разпръснатите маломерни частни гори, в които се извършва ползване едновременно в няколко имота в охранителния участък, появата на много фирми ползватели по едно и също време, на които се издават превозни билети. Трудовите договори на горските надзиратели са сключени съгласно изискванията на Кодекса на труда, поради което не е възможно да се подсигури 24-часово присъствие в горите, а нарушителите действат по всяко време на денонощието.

Като най - успешни бяха посочени проверките с Районните управление на МВР в трите горски и едното ловно стопанство. Обекти на проверките са превозните средства транспортиращи дървесина, обектите за добив на дървесина в държавния горски територии и в гори на физически и юридически лица, дървопреработващите цехове, ловци и риболовци.

Дейността по опазване на горите в РДГ Велико Търново в частност в Габровска област е добра. Регионалната дирекция като контролен орган, а СЦДП Габрово като стопански субект е безкомпромисна към служителите си допуснали нарушения. Прилагат се всички мерки и нормативни документи към недисциплинираните служители.

Инж. Николов допълни още, че съвместната работа по опазването на горите, рибата и дивеча трябва да продължи с нестандартните форми и начини на действие, противодействащи на нарушителите по незаконната сеч и транспорт на дървесина от горските територии. Необходимо е да продължат проверките и в дървопреработващите цехове и складове от всички институции имащи пряко отношение.

„Чрез обединени усилия и системни проверки трябва да запазим максимално зеленото богатство на Габровска област.“ – каза в заключение директорът на Регионалната дирекция по горите Велико Търново.