Нов паметник на Максим Райкович в Дряново
Нов паметник на Максим Райкович в Дряново / Община Дряново

Нов бюст-паметник, дело на хасковския скулптор Иван Парасков, замени стария паметник на Архимандрит Максим Райкович в двора на Дряновското класно училище.

Старият паметник бе една от емблемите на Дряново и е издигнат с дарения на цялата дряновска общественост през 1934 г. от учителя по рисуване Димитър Косев. Осем десетилетия по-късно отново дарители – десетки бивши и настоящи ученици и учители в средното общообразователно училище, фирми и физически лица безвъзмездно предоставиха средства за изработката и поставянето на новия бюст-паметник. Имената на всички са вписани в Летописната книга на СОУ “Максим Райкович”.

Паметникът бе открит от Иван Николов, кмет на Дряново, в присъствието на областния управител Николай Григоров, председателя на местния парламент Марияна Печеян, заслужилия гражданин на Дряново Пенка Балева, скулптура Иван Парасков, ръководители и служители в Община Дряново, целият педагогически състав на СОУ “Максим Райкович”, ученици, родители, общественици и др.

Идеята за изграждане на новия бюст-паметник на Архимандрит Максим Райкович се зароди преди година в навечерието на 155-та годишнина от основаването на Дряновското класно училище. С подкрепата на Община Дряново бе сформиран Инициативен комитет за издигане на нов паметник на патрона на училището. Сред учредителите му са акад. Христо Недялков, проф. Пенчо Далев, проф. Николай Димков, д-р Иван Николов, Мариана Печеян, Емил Попов, Минчо Празников, Пенка Балева и др. За председател на Инициативния комитет бе избран д-р Иван Николов, а за заместник-председател - Румяна Станчева.

Хасковският скулптор Иван Парасков има десетки самостоятелни изложби в България, Турция, Финландия, Франция и Австрия.