Курбан пред църквата "Свето Богоявление"
Курбан пред църквата "Свето Богоявление" / DarikNews.bg
Архиерейският наместник отец Руслан е присъствал на чудото, което се случва при потапянето на кръста във водите на река Йордан. Група от около 40 габровци е била част от петте хиляди души, които са станали част от ритуала през миналата година. Отец Руслан разказа, че при потапянето на кръста водата в река Йордан "се обръща", тръгва обратно.

"Става като водовъртеж, вижда се с просто око. Това е чудото на Богоявление. Там е гранична зона между Палестина и Йордания и няма как всички да видят, но се показва на големи екрани. Обяснението, че това чудо се случва там е, че Христос е кръстен там. Същото е с Благодатния огън. Не са случайни неща, а Божии благословения на местата, където е пребивавал Христос", каза отец Руслан. 

Днес след Светата литургия в храм "Свето Богоявление" в ЕМО "Етър", потапянето на кръста във водите на река Сивек и курбана за здраве, православен свещеник обходи работилнците на майсторите в музея.

Историята на църквата „Свето Богоявление“ в ЕМО „Етър“ е свързана с миналото на българите от средата на ХІХ век
 
 
Богоявление в ЕМО "Етър"

След Светата литургия в храм "Свето Богоявление" в ЕМО "Етър", потапянето на кръста във водите на река Сивек и курбана за здраве, православен свещеник обходи работилнците на майсторите в музея.

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в 6 януари 2018 г.