На Богоявление честваме очистителната и лечебна сила на водата
На Богоявление честваме очистителната и лечебна сила на водата / DarikNews.bg, архив

Днес, 6 януари, отбелязваме един от най-големите православни празници - Йордановден. Литийното шествие в Габрово по традиция започва от църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в 11:30 часа. На пл. „Първи май“ ще бъде отслужен кратък водосвет, след което от моста "Игото" ще бъде хвърлен кръста.

6 януари е храмов празник на църквата „Свето Богоявление“ в АЕК „Етър“, честването му, по време на което ще бъде раздаден курбан за здраве, започва в 9:00 часа.

От 9:00 часа в храм “Успение Богородично” в Дряново отец Георги ще отслужи света литургия.

В 11:00 часа е литийното шествие до моста на Колю Фичето, където ще бъде отслужен водосвет и хвърлен светия кръст в студените води на река Дряновска.

Празникът е свързан с вярата в очистителната, лечебна и магическа сила на водата. След черковната служба на самия празник, става тържественото кръщаване на водата с кръст и молитва. Свещеникът хвърля дървен кръст в реката и мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Който пръв стигне до кръста, получава благослов и се смята, че ще бъде здрав през цялата година. Хората са вярвали, че там, където е паднал кръстът, водата става лековита.