Младши автоконтрольор Момчил Григоров от Габрово  “Пътен полицай на 2012 г.”
Младши автоконтрольор Момчил Григоров от Габрово “Пътен полицай на 2012 г.” / ОД на МВР

Юбилейното 20-то издание на националното състезание "Пътен полицай на 2012 г." се проведе във Велико Търново, в дните  27, 28, 29 и 30 септември, като в надпреварата участваха отбори от всички областна дирекция на МВР в страната.

"Пътен полицай на 2012 г." стана младши автоконтрольор от Сектор „Пътна полиция" при ОДМВР - Габрово Момчил Григоров. Престижната награда му бе връчена на официална церемония от областния управител на В. Търново проф. Д-р Пенчо Пенчев.

Полицай Григоров събра най-голям брой точки от всичките пет дисциплини, в които се състезаваха участниците в тазгодишното издание на състезанието, като в дисциплината "Теоретичен изпит по специализирана подготовка" зае първо място. Момчил Григоров има 5-годишен стаж в „Пътна полиция". Участва за четвърти път в състезанието. Печелил е призът „Полицай на годината" и през 2010 г., а миналата година се е класирал първи в дисциплината „Оказване на долекарска помощ на пострадал при пътно транспортно произшествие".

Колегата му - младши автоконтрольор Стоян Атанасов, се класира втори в дисциплината "Стрелба с пистолет", като с постигнатите отлични резултати двамата спечелиха първо място в генералното класиране при отборите. След тях са отборите на ОДМВР - София и Смолян.

Наградите на най-добре представилите се отбори връчи комисар Антон Антонов, нач. „Пътна полиция" в ГД „Национална полиция".

Идеята за създаването на състезанието се родила през късната пролет на 1992 г. в редакцията на в."Авто Мото Свят", докато тогавашният главен редактор инж. Иля Селиктар и говорителя на КАТ при РДВР капитан Георги Игнатов обсъждали проблемите на сержантите на пътя. Двамата стигнали до извода, че за тези служители също е необходимо да има разнообразие и празници, надпревара, награждаване, създаване на професионални контакти и отразяване на нелеката им професия в една неформална обстановка. Така се родила идеята за състезанието "Пътен полицай на годината". За домакин на първото му издание е била избрана РДВР - Ст. Загора.