На театър за празника на влюбените
На театър за празника на влюбените / БСП

Въпреки нежеланието на Общинския съвет в Габрово и независимо от оценката, че става въпрос за крайно лява политическа мярка, социалистите в Габрово решиха да изпробват идеята си за въвеждане на „културен чек". 

По случай Свети Валентин партийната организация на БСП–Габрово подарява на двойки влюбени младежи от Габрово билети за постановка в Драматичен театър „Рачо Стоянов”.

Съветници задавали глупави въпроси при дебата за въвеждане на „Културен чек”

„Целта на инициативата в днешния празничен ден, в който почитаме любовта и обичта, е да се даде възможност на двойки младежи от средни училища в Габрово, които желаят да се насладят на културно мероприятие, да посетят избрана от тях постановка в ден, удобен за тях", коментират от червената централа. 

През януари социалистите предложиха инициативата „Културен чек”. Идеята, отхвърлена от мнозинството в местния парламент, е родените след 2000 година да получат ваучер, с който да могат да посещават културни институции. Стойността му е 50 лева. С този ваучер ще се подобри връзката между младежите и местните създатели на културен продукт, убедени са от БСП.

Въвеждането на „Културен чек” е крайно лява политическа мярка, смятат от ГЕРБ
 
27 400 лева са необходими за това, като сметката е направена на базата на 548-те родени през 2000 година в Габрово.