кърлежи
кърлежи / netinfo

Кърлежите са членестоноги паразити, част от семейството на акарите. Те не са насекоми, а по-скоро са „роднини“ с паяците и скорпионите. В света са разпространени над 850 вида, но в България са едва 38.

Различните видове минават през различни стадии, но общо това са: яйца, ларва, нимфа и зрял организъм (имаго). Нуждаят се от кръв, за да се развиват, затова нападат пасящите животни, кучетата и хората. Кърлежите са опасни, защото може да са заразени с вируси, бактерии и да пренесат тази зараза чрез кръвосмученето.

Разпространените у нас кърлежи пренасят причинителите на Марсилската треска, Лаймската болест, Кърлежовия енцефалит, Кримска-Конго хеморагична треска. В различните райони на страната, в зависимост от климата и ландшафта, причинителите на тези заболявания са разпространени в различна степен.

За Габровска област най-разпространения вид кърлеж е Ixodes ricinus – основен причинител на Лаймската болест. Това е тежко протичащо заболяване, лекува се трудно и засяга целия организъм.

Как да се предпазите от ухапвания от кърлежи?

Носете светли дрехи през пролетта и лятото. Така паразитите стават лесно видими. Препоръчват се и дългите ръкави и крачоли, високите обувки, но през летния сезон това е трудно осъществимо. Може да използвате репеленти (отблъскващи акарите средства). Задължително е след разходка на открито да проверявате тялото си за впити кърлежи.

Какво трябва да направите, ако откриете кърлеж по тялото си?

Отстраняването на кърлежа е спешно! Трябва да се направи веднага, щом бъде открит, но това не винаги е лесно. Целта е да се отстрани цял, заедно с „челюстите“. Никакви въртеливи движения, никакви намазвания на мястото с алкохол или мазнина не се препоръчват! При тези действия паразитът се чувства застрашен, започва да „повръща“ с което увеличава вероятността от заразяване. Най-добре е да се обърнете за помощ към медицински специалист, който след отстраняването на кърлежа ще дезинфекцира мястото на ухапване и ще Ви постави ТАП (тетаничен анатоксин) за предпазване от тетанус.

За какво трябва да следите след ухапване от кърлеж?

Около 30 дни мястото на ухапването трябва да се наблюдава, дали не се променя и дали не се зачервява повече с течение на времето. Трябва да се следи и за обриви по кожата на цялото тяло и за грипоподобни симптоми (висока температура, главоболие, болко в ставите).

Ако имате подобни оплаквания, незабавно се обърнете към личния си лекар, като не забравяте да споменете за ухапването от кърлеж!