Снимка:
Снимка: / Петър Петров, каменоделец
Изложба базар „Каменоделство” на чардака на Табаханата в музей „Етър”
Повече от 23 години скулптурата на орел, зърнал плячка и готов за полет, остава недовършена. Създателят му – Петър Петров от великотърновското село Беляковец, избира тополовградски мрамор, но счупва човката и се отказва да продължи. През пролетта на 2019-та, провокиран от участието си в изложбата базар по „Каменоделство” в музей „Етър”, той се завръща отново към този орел, а резултатите са впечатляващи.

Петър Петров – победител в Международната майсторска надпревара от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, кани останалите участници да се включат със свои скулптури в изложбата базар. Самият той създава няколко творби с битово предназначение, в които арт-елементите са силно застъпени – огледало, роза, купа, фигура на жена.
 
Произведения на каменоделци, участвали в миналогодишната Майсторска надпревара могат да се видят на чардака на Табаханата в музей „Етър”, където ще радват посетителите до края на септември.
 
Петър Петров споделя, че не тръгва да твори с предварителна нагласа. Камъкът сам му подсказва какво да изработи от него. Предпочита късове с неправилна форма. Споделя, че от дефектни камъни е сътворил най-добрите си скулптури. Петър Петров е разбрал, че в скалата има много енергия, изпълваща го с живот.
 
Каменоделецът прави дарение на музей „Етър” – плоча, на която е издълбан Св. Георги. Истински творец, Петър Петров не наранява камъка. Стреми се да има минимална намеса, да запази възможно най-много от естествените форми и цветове. Специално върху светеца това личи ясно при коня, при наметалото, при ореола. С времето ще потъмнеят и участъците, през които е минало длетото на Петър Петров. 

Снимка:
Изложба „Каменоделство” на чардака на Табаханата в музей „Етър”

За него камъкът поволява да се увековечи една история, момент сред милионите години. 

Снимка:
Изложба „Каменоделство” на чардака на Табаханата в музей „Етър”

Иван Симеонов, завършил наскоро единственото по рода си на Балканите училище по каменообработване в село Кунино и победител в миналогодишната Младежка секция към Майсторската надпревара в „Етър”-а, също участва със свои творби в изложбата базар. В нея могат да се видят и скулптури на Румен Барфончовски, възпитаник на същото училище, на Елин Георгиев от Аксаково, на Цветелина Ангелова от Пловдив, на Петър Кръстев от Роман. Всички те са участници в Майсторската надпревара по време на Панаира през 2018 година.

Снимка:
Изложба „Каменоделство” на чардака на Табаханата в музей „Етър”