Изложба на Асен Пейков
Изложба на Асен Пейков / netinfo
Ретроспективна изложба на Асен Пейков бе открита в Националната художествена галерия С нея се слага началото на тържествата по повод 100- годишнината от рождението на знаменития скулптор, информират от Община Севлиево. Изложбата бе открита от Министъра на културата и съпредседател на Организационния комитет за честванията на юбилейната годишнина проф.Стефан Данаилов и Посланика на Република Италия в България г-н Джан Батиста Кампаньола. Сред гостите бяха кметът на Общината г-н Йордан Стойков, г-жа Елица Цанева – изп. директор на „Идеал Стандарт България”, заместник кметовете г-жа Ценка Йонкова и г-жа Полина Косева.На откриването присъстваха посланици, министри, народни представители, синът Рудолфо и внучките на Асен Пейков, както и спътницата в живота на Илия Пейков Йоли Манчини.

„Ако трябва да очертаем параметрите на многообразното изкуство, което ни остави Асен Пейков, то те ще обхванат една панорама на модерното пластично мислене, разпростираща се от деветметровия монумент на Леонардо да Винчи, издигнат на летище Фиумичино в Рим до неосъществения проект за паметника на основателя на българската държава хан Аспарух.Популярността на Асен Пейков надхвърля границите на България и на Италия и е принос към пластическата култура на Европа.”, каза в словото си министър Данаилов.

Изложбата е първата по рода си в България от шест десетилетия.В 7 от залите на Националната художествена галерия са показани около 50 скулптурни творби от българския и италианския период на автора, притежание на НХГ, Софийската градска художествена галерия, Историческия музей в Севлиево, други институции, както и на частни колекции.В експозицията са включени оригинални документи от архива на сина му.Изложбата ще продължи до 22 юни, след което ще бъде подредена в залите на новостроящата се галерия в Севлиево.Тя ще бъде открита на 27 юни, за когато са предвидени официалните тържества за стогодишния юбилей на твореца в Севлиево.