Истинските българи пазят традициите си и съхраняват спомените за миналото
Истинските българи пазят традициите си и съхраняват спомените за миналото / Dariknews.bg

Истинските българи пазят традициите си и съхраняват спомените на миналото. Организаторите нарекоха събитието си "Селски МОЛ", но това е просто проява на характерното за габровската общност чувство за хумор. Въпреки че може да се превърне и в печеливша марка. Защо не?

Посетителите на този "МОЛ" нямаха възможност да влязат в лъскави помещения, стоките не бяха на "космически" цени. Но пък бяха истински. Направени от ръцете на майстори, пазители на старите методи на работа и живот. "Селският МОЛ" се проведе на мястото, където някога е бил "Женския пазар" на Габрово.

В ежедневието си те са напълно съвременни хора, различават се от много други по това, че са запомнили спомените за бита на българите от предходните поколения и искат да покажат част от него.

Зад набиращата популярност инициатива стоят - НЧ „Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011“, НЧ „Христо Смирненски 1949“ в кв. Русевци, НЧ „Христо Ботев 2008“ в с. Гарван и НЧ „Извор 1907“ в с. Съботковци.

Повече от десет читалища представиха съхранените традиции в габровския край, както в производството и занаятчийството, така и в бита и творчеството. Инициативата се провежда с разрешението и подкрепата на Архиерейското наместничество в Габрово.