Информационен център за мобилни услуги и съвети изграждат в Дряново
Информационен център за мобилни услуги и съвети изграждат в Дряново / Дарик Габрово, архив

Държавен фонд "Земеделие" отпуска 100 % безвъзмездна финансова помощ на Община Дряново за изграждане на "Информационен център за мобилни услуги и съвети за гражданите и бизнеса", съгласно проектно предложени на администрацията по мярка   321   "Основни  услуги на  населението и икономиката в селските   райони"  от Програмата за  развитие на селските райони 2007-2013 г.

Първоначално одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 237 864 лева, а срокът за реализация  - до юли 2015 година. 

Проектът цели да създаде условия за подобряване на достъпа и обхвата до качествени административни и здравни услуги, както и усъвършенстване на съществуващите, и включване на нови услуги за населението в отдалечените, малки населени места на общината. За целта се предвижда  изграждането на информационен център за мобилни услуги и съвети за гражданите, и бизнеса.

Разширяване обхвата на предлаганите административни услуги за гражданите и бизнеса в община Дряново, ще се постигне чрез изграждане на информационни центрове за мобилни услуги, и обслужване на едно гише в селата - Царева ливада, Ганчовец и Гостилица.

Реализацията на проектното предложение предвижда посредством мобилен център в отдалечените населени места на общината да се предлагат услуги, като телеконсултации и  телемониторинг в областта на административни услуги, здравни съвети и пр.

За да се подобри достъпът ще се внедри единна информационно-комуникационна система и ще се създаде интернет сайт за предоставяне на услуги, съвети по електронен път на гражданите и бизнеса.

Наред с административните услуги, другата основна насоченост по проекта е качественото предоставяне на здравни съвети, като за целта в проектното предложение е заложен специализиран транспорт-микробус - с платформа за инвалидни колички и устройство за преодоляване на стълби. Това ще спомогне лицата затруднени в предвижването си също да могат да ползват различните услуги.