Илиян Савков - лауреат на ДХС
Илиян Савков - лауреат на ДХС / netinfo

 

Илиян Савков е новият лауреат на Дома на хумора и сатирата, информират от музея.

В Салоните на Съюза на българските художници в София беше открита 35-та Национална изложба на карикатурата. Тя е широко отворена за творби с политическа сатира. Въпреки кризата, наградите не са редуцирани и са присъдени традиционните вече: на СБХ, на секция „Карикатура" към СБХ, на Столична община на името на Доню Донев, има награда за еротична карикатура от името на Георги Чалъков; на редакции на вестници и списания и др. За пореден път и политически партии също свързват името си с престижната панорама на съвременната българска карикатура.

Музеят ДХС за осми път избра сред плеядата талантливи карикатуристи своя лауреат. Това е Илиян Славков, който ще получи в Габрово своята награда - плакет и диплом, а също така ще открие своя самостоятелна изложба, както изисква статутът на наградата.

Илиян Савков е познат с многобройните си остри шаржове и карикатури от редица ежедневници, а през последните години той е трайно свързан с вестник „Стандарт".

Роден е на 11 март 1961 г. Твори в областта на живописта, карикатурата и колажа. От 2003 г е председател на фондация „Права на карикатуристите"- България.

Има самостоятелни карикатурни изложби или участия в карикатурни салони в Белгия, Италия, Холандия, Турция, България, Англия, Полша, Сърбия, Япония.

Получавал е повече от 30 награди и отличия за карикатура в Югославия, Македония, Япония, Южна Корея, Италия, Турция, Тайван, Хърватска, Сърбия и др. Негови карикатури и живописни творби са притежание на обществени и частни колекции в САЩ, Великобритания, Япония, Италия, Сърбия, Румъния, Иран, Турция, България. Организирал е свои самостоятелни изложби живопис в България,  Великобритания, САЩ. За таланта му да рисува най-бързо в света шаржове е записан в Книгата за рекордите на „Гинес".

С Дома на хумора е свързан от 1993 г., когато започва да участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Дарил е за фонда „Хумор на народите" повече от петнадесет свои творби.

Участвал е в кураторски проекти на Дома и в изложбите „Весели Балкани" и „Евросапиенс". Специално за габровци той изпрати своето послание:

„Радвам се и съм поласкан да вляза в престижния Клуб на хумора в Габрово!"