Георги Чалъков- лауреат на наградата на ДХС
Георги Чалъков- лауреат на наградата на ДХС / netinfo

Карикатуристът Георги Чалъков е тазгодишният лауреат на наградата на Дома на хумора и сатирата от 33-та Национална изложба на карикатурата. Тя бе открита в Националния изложбен център за съвременно изкуство на „Шипка” 6 в София. Тазгодишната изложба включва 330 творби на 60 активно работещи автори от няколко творчески поколения.

Организаторите от СБХ окачествяват прегледа като най-мащабната и представителна извадка на българската карикатура в наши дни. На едно място са събрани всевъзможни злободневни теми – политика, секс, битови проблеми, царски и депутатски неволи. Най-често срещаните образи са на политици, спортисти и шоумени, а най-експлоатираните типажи са кметът на София Бойко Борисов и премиерът Сергей Станишев.

Награда за цялостно творчество бе присъдена на Стоян Дуков, а Алла и Чавдар Георгиеви – взеха наградата на СБХ. Традиционна е вече и наградата, която за осми път присъжда на този форум Домът на хумора и сатирата – плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом и покана към лауреата за гостуване със самостоятелна изложба в ДХС. Георги Чалъков заслужи наградата на Веселата къща за най-остроумна актуална карикатура. Художникът е роден през 1945 г. и вече 35 години рисува карикатури.

Има много участия в национални и чуждестранни салони на карикатурата, носител е на награди за карикатура от международни конкурси в Италия и Турция. Националната изложба „Карикатура” ще остане в София до 6 март, а габровци ще имат възможност да я видят при гостуването й в залите на Дома на хумора по случай рождения му ден – 1 април.