Дряновските булки жънат успех в румънска Добруджа
Дряновските булки жънат успех в румънска Добруджа / Община Дряново

Дряновският представителен танцов ансамбъл „Балкан” при Народно читалище „Развитиe - 1869” завоюва най-голямо признание и оценка на журито от Международния фестивал „Добруджа, китна градина” в Румъния.

Танцьорите грабнаха първо място, за което получиха статуетка и диплом за отлично представяне. Фестивалът се организира за девета година, участниците бяха над 600. Танцовите ансамбли и индивидуалните изпълнители на народни песни бяха разпределени в четири групи, които на ротационен принцип се изявяваха в курортните селища на област Констанца. В рамките на концертите самодейните колективи бяха съпътствани и оценявани от международно жури, специалисти в областта на фолклора.

Хореографът на дряновския състав Цветозар Кьоровски бе подготвил програма в четири части, включваща атрактивни сюжетни танци. Публиката най-много се впечатли от художественото изпълнение на народния танц „Дряновските булки” и от бързите ритми на „Копаница” и „Шопска сюита”. В репертоара на колектива бяха включени песни и танци от варненския край, Централна и Северна България.

Освен с танцовия състав дряновци се представиха и с песните на Марийка Тумбалова. За своето участие тя получи диплом от организаторите на фестивала.

Народно читалище „Развитие - 1869” и ансамбъл „Балкан” посветиха отличното си представяне и спечелената голяма награда в памет на доскорошния ръководител на състава Румяна Цанкова.