Развиват туризма в Национален парк „Централен балкан"
Развиват туризма в Национален парк „Централен балкан" / ThinkStock/Getty Images
Чистенето в Националния парк „Централен Балкан“ с доброволци приключи. Акцията бе организирана с подкрепата на Парковата дирекция от екологично сдружение „За Земята“ от 5 до 10 септември. Почистени са маршрути и райони край хижите „Мазалат“ и „Триглав“. 

Доброволческата акция е част от емблематичната кампания „Боклукът в раницата“, започната от „За Земята“ през 1999 г. Настоящата акция е поредна съвместна инициатива на сдружението и Парковата дирекция. През  2013 г. в почистване на райони край хижи в Националния парк се включват над 150 доброволци. С доброволческите  акции се обединяват усилия не само за почистване на защитената територия. Споделена е дългосрочната цел – да се мотивира по-отговорно отношение към природата. Гостите на планината да прибират създадените от тях отпадъци обратно в раницата и да ги изнасят извън защитената територия, като така се работи за намаляване на създавания в нея боклук.  

Акция за почистване на маршрути в „Централен Балкан“  Парковата дирекция организира и на 16 септември в името на общата цел – да се създаде обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на природата, за чиста България в дългосрочен план.