Светове ден на околната среда
Светове ден на околната среда / НП Централен Балкан
С различни инициативи Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ отбеляза Световния ден на околната среда . Кампанията започна на 19 май, когато в Комплекса за интерпретация „Гората“ в района на Априлци, 30 служители от Международната компания Experian България се включиха в доброволческа акция за подновяване на лаковото покритие на парковата инфраструктура.

Два екипа от по 30 служителя на същата компания участваха в доброволчески акции на 2 юни. Те опресниха лаковото покритие на пейки, маси и табелите по екопътеката „Видимско пръскало“ край Априлци. Вторият екип работи в района на екопътека „Бяла река“ и Лагера за обучение по оцеляване в планината Екоцентър „Джендема“.

В участък Калофер бе представен  Спасителния център за диви животни - Стара Загора. Д-р Руско Петров –  управител на Спасителния център, представи Центъра и обучителната му програма с помощта на едногодишния Лазар - белошипа ветрушка и едногодишния мишелов Мишо. В Националния парк бе пусната на свобода черношипа ветрушка, постъпила в Центъра със счупено крило и вече излекувана. Сред образователните инициативи на Дирекцията бе  и открит урок с третокласници от габровското училище „Отец Паисий“ за защитената територия и хората.    

В навечерието на Световния ден на околната среда започна и доброволческа акция за обновяване на маркировка по регламентирани туристически маршрути в Националния парк. Първи в защитената територия, влязоха доброволците,  членове на Туристическо дружество „Приста. Те освежиха маркировката по маршрута с. Острец – х. „Тъжа“. През почивните дни е обновена маркировката от х. „Добрила“ до х. „Амбарица“.  В празничния ден е подновена маркировката и по маршрутите х. „Дерменка“ – м Пладнешки ярове ис. Иганово – х. „Дерменка“. Акцията е организирана със съдействието  на групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“. Предвижда се работа по общо 40 пешеходни маршрута в Парка в да продължи два месеца.