Четин Казак: Спорът за ЦИК би могъл да бъде решен
Четин Казак: Спорът за ЦИК би могъл да бъде решен / DarikNews.bg, архив

Спорът за ЦИК е достигнал такъв етап, че ако се прояви сериозно отношение и добросъвестност би могло да се намери решение, удовлетворяващо всички. За да се стигне до тук вина има неправилното тълкуване на Изборният кодекс от страна на президента, каза в студиото на “Денят започва” Четин Казак,  председател на комисията по правни въпроси в парламента.

Членовете на ЦИК, с изключение на тези избирани от НС, трябва да се разпределят съобразно разпределението на политическите сили в парламента. Според Казак ЦИК може да взима своите решения напълно законосъобразно и те по никакъв начин не могат да бъдат оспорвани.

За предстоящата среща при президента Четин Казак каза, че се надява да надделее разумът. Той смята, че указа на президента трябва да бъде корегиран. Казак изрази възмущението си от решението да бъде назначен в ЦИК само един от двамата предложени кандидати от ДПС и то без съгласуване с партията. Според него не е трябвало президентът да прави подбор, а да назначи всички номинирани от съответните политически сили кандидати.