БЛС без единно становище относно подготвяната реформа в спешната помощ
БЛС без единно становище относно подготвяната реформа в спешната помощ / Дарик Габрово, архив
БЛС без единно становище относно подготвяната реформа в спешната помощ
46770
БЛС без единно становище относно подготвяната реформа в спешната помощ
  • БЛС без единно становище относно подготвяната реформа в спешната помощ

Българският лекарски съюз няма изградено единно становище по въпроса с прехвърлянето на центровете за спешна помощ към областните болници, каза в интервю за Дарик д-р Пламен Панов, председател на районната колегия на съсловната организация в Габрово. Като причини за липсата на единно мнение, той посочи разделението на съсловието на две по темата и скорошното й поставяне на дневен ред. "Работещите в ЦСМП настояват да остане сегашния вариант и финансирането да се запази от министерство на здравеопазването, тъй като спешната помощ е държавен приоритет. Те се притесняват, че при прехвърляне към болниците, средствата за спешна помощ ще попаднат в общия бюджет на лечебното заведение и ще потънат в големия обем дейности и дори задължения на болниците. Още по-притеснително е положението с филиалите, които са на територията на общински болници", коментира д-р Панов.

 Той подчерта, че аргументите на министерството и на големите болници в подкрепа на реформата са свързани с възможността да се направят икономии от административни бройки. Хората от центровете за спешна помощ са скептично настроени в това отношение, тъй като например в габровския център за спешна помощ, наброяващ 152 души, от тях в администрацията са заети едва 6, като твърде вероятно част от тези кадри ще бъдат прехвърлени или ще бъдат заменени от други в болниците.

По думите на д-р Панов работещите в спешна помощ са лансирали идея, ако толкова много се държи да се съкратят тези административни бройки, центровете да минат под шапката на регионалните зравни инспекции, за да се гарантира държавното финансиране. Ако се реализира реформата пациентите няма да усетят подобрение в обслужването, а разкарването им ще продължи, е мнението на спешните лекари. Според д-р Панов най-добра за пациентите е била системата, съществувала преди време, когато Центровете за спешна помощ са разполагали със спешно отделение и неотложна помощ. "Имахме система, която работеше. Най-удобният вариант за пациентите е този, при който неотложната и спешната помощ са заедно", категоричен е д-р Панов.